У Кабміні кажуть, що електрику виключали на догоду компаніям з РФ

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 11:37

Відключення електроенергії на Київщині були самовільними й не пов’язані з потребами врегулювання енергобалансу.

Про це заявив міністр Кабінету міністрів Остап Семерак в ефірі Телеканалу 24, повідомляє "Урядовий портал".

За його словами, нині цим займаються компетентні органи.

"На жаль, у відключеннях електроенергії, що мали місце минулого тижня, замішана політика. Проблема в тому, що власниками багатьох обленерго, які здійснюють це відключення, є російські компанії. Ці компанії, згідно з рішенням уряду, потрапили до списку компаній, щодо яких можуть бути застосовані санкції", – сказав урядовець.

Реклама:

Міністр запевнив, що підстав для хвилевого відключення електроенергії немає.

Водночас нагадав, що українське законодавство регулює такі відключення. Цей графік має бути затверджений Міністерством енергетики та вугільної промисловості та органами місцевого самоврядування.

"Україна є експортером електроенергії на ринки сусідніх держав, країн ЄС. Якщо буде потреба, то Україна може зменшити поставки електроенергії на зовнішній ринок, але населення України не відключатиме", – наголосив Семерак.

Урядовець також нагадав, що велику частину українських вугільних шахт захоплено терористами.

"Відповідно, отримувати вугілля звідти ми не можемо. Але уряд України підписав зовнішні контракти, у тому числі з Південно-Африканською Республікою та іншими країнами на поставки вугілля. Ми цілком вкладаємося в графік доставок його до електростанцій", – розповів міністр.

Семерак також додав, що уряд ухвалив Національний план дій з відновлювальної енергетики – 2020.

"Передбачається, що ми вийдемо на показники, коли Росія не диктуватиме нам умови життя з позиції сили, з позиції власника газового наркотику. Також ми окремо займаємося розвитком гідро- та атомної енергетики, розуміючи, що можемо отримати дуже серйозну підтримку в плані заміщення", – зазначив міністр.

Нагадаємо, 27 лютого американська AES Corporation продала 89,1%акцій енергопостачальної компанії ПАТ "AES Київобленерго" і 84,6% "AES Рівнеобленерго" компанії VS Energy International за 113 млн доларів.

Як писала "Економічна правда", 24 січня в Давосі, представник групи Михайло Спектор заявив, що "лужниківська група" планує взяти участь у приватизації двох обленерго в Україні.

Нагадаємо, раніше екс-прем'єр-міністр Микола Азаров публічно висловив невдоволення американськими власниками "Київобленерго": розкритикував їх за "неприпустиму байдужість до людей" і попередив, що "уряд миритися з цим не буде і подібного не терпітиме", а тому буде застосовувати "всі правові механізми впливу".

Як відомо, VS Energy володіє близько 95% акцій в "Кіровоград-", "Херсон-", "Житомиробленерго" і "Севастопольенерго".

Групі також належить близько 70% в "Чернівціобленерго", близько 50% - у "Одесаобленерго" і близько 15-20% - в "Хмельницьк-" і "Миколаївобленерго". Напередодні VS Energy продала контрольний пакет "Закарпаттяобленерго".

Бенефіціарами VS Energy International є кілька російських підприємців, у тому числі колишній віце-спікер Держдуми Росії, сьогодні спецпредставник президента Росії зі взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном Олександр Бабаков.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: