"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держава не змогла забрати у Щербаня-Хомутинніка тисячу гектарів ставків

Середа, 29 жовтня 2014, 20:47

Суд відмовився повернути Фонду держмайна ставки на Сумщині, які з 2001 року орендує ПАТ "Сумирибгосп".

Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 14 жовтня, передають "Наші гроші".

У лютому 2001 року Фонд держмайна передав ВАТ "Сумирибгосп" в оренду ставки, вартість яких станом на травень 2000 року становила 2,91 млн гривень. Орендна плата була встановлена у розмірі 7 тисяч гривень в місяць.

У 2007 році договір оренди було продовжено до 31 грудня 2016 року, а орендна плата встановлена у розмірі 14 тисяч гривень.

Реклама:

У грудні 2011 року розмір орендної плати було збільшено до 59 тисяч гривень. "Сумирибгосп" оскаржив це в суді. У 2012-2013 роках суди усіх трьох інстанцій визнали останню зміну орендної плати недійсною.

Вони виходили з того, що орендоване майно не є цілісним майновим комплексом, а представляє собою об’єкти нерухомого майна. Відтак, застосування орендної ставки у розмірі 16% від балансової вартості майна є безпідставним. Орендна плата має становити 10% від вартості нерухомого майна.

Після цього "Сумирибгосп" продовжує платити за ставкою, визначеною у 2007 році. Оскільки у подальшому сторони не змогли узгодити нову орендну ставку і підприємство відмовилося розривати договір оренди на вимогу ФДМУ, Фонд подав позов до суду.

Суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову ФДМУ відмовили, оскільки договір оренди стосувався різного майна, а не цілісного майнового комплексу.

"Сумирибгосп" отримав в оренду гідротехнічні споруди, греблі, дамби, водовипуски та інше майно в кількості 75 одиниць в різних частинах Сумської області.

ПАТ "Сумирибгосп" орендує рибні цехи "Есмань" (Глухівський район), "Сироватка" (Сумський район, Краснопільський район), "Суми" ділянка 1 (м. Суми), "Конотоп" (Конотопський район). За даними ЗМІ, ці рибні цехи займають близько 1,1 тисяч га.

За даними SMIDA 76% акцій підприємства розподілено між ПАТ "ДВ Система", ПАТ ЗНВКIФ "Каскад-інвест", ТОВ "Мiжрегiональний центр фондових технологій", ТОВ "Капiтал Сервіс" і ТОВ "Бiзнес Контроль". ПАТ ЗНВКIФ "Каскад-Інвест" належить народному депутату Віталію Хомутинніку.

Засновником ТОВ "Бiзнес Контроль" є донецьке ПП "Актив-Інвест", яким володіє екс-голова Сумської і Донецької облдержадміністрацій Володимир Щербань. У свою чергу фірма "Бiзнес Контроль" є засновником ТОВ "Мiжрегiональний центр фондових технологій". ТОВ "Капiтал Сервіс" і ПАТ "ДВ Система" також пов’язані із Щербанем.

Також зазначається, що у 2005 році членом спостережної ради "Сумирибгоспу" був Юрій Чмир. У 2006-2010 роках він був народним депутатом від Партії регіонів, у 2010-2013 роках - головою Сумської ОДА, а з грудня 2013 року і до лютого цього року - заступником глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна та Андрія Клюєва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!