"Роснефть" підготувала програму відповіді на санкції ЄС і США

Середа, 29 жовтня 2014, 09:42

Нафтова компанія "Роснефть" запропонувала президенту Росії Володимиру Путіну обширний перелік заходів з підтримки економіки в умовах кризи і санкцій.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на декількох федеральних чиновників, знайомих з ситуацією.

Як повідомляється, "Роснефть" підготувала перелік заходів держпідтримки реального сектора економіки і відповідних заходів проти країн, які ввели антиросійські секторальні санкції, розповіли кілька федеральних чиновників, знайомих з ситуацією.

Перелік пропонованих "Роснефтью" заходів вражає уяву, кажуть джерела.
 
В нього входять обмеження міжнародної кооперації у використанні російських модулів МКС, заборона на поховання ядерних відходів з країн ЄС та США і можливий арешт майна цих країн і їх громадян на території РФ як забезпечувальний захід за невиконаними контрактами, введення вимоги до компаній нафтогазового сектора здійснювати виплати за боргами перед європейськими та американськими банками виключно на підставі окремого рішення Банку Росії.

Реклама:

Як пише видання, окремо стоїть ідея про введення мораторію на вивіз вже поставленого в Росію нафтогазового устаткування, щодо якого введено заборону до використання в проектах в РФ, незалежно від режиму його ввезення, тобто, по суті, експропріація техніки у західних сервісних і нафтогазових компаній, додав один зі співрозмовників.

Найбільше від можливої ​​реалізації таких заходів можуть постраждати європейці: "Роснефть", зокрема, пропонує розглянути введення 100-відсоткової передоплати поставок газу в ЄС.

"Ця вимога призведе до поліпшення економіки "Газпрому" і погіршення становища європейських покупців газу, оскільки вимагає залучення великих обсягів оборотних коштів", - цитує документ один із чиновників.

Менш однозначно оцінюється ідея про замороження проекту газопроводу South Stream.

Серед пропозицій "Роснефти" багато чого відверто спрямовано не тільки проти ЄС і США, а й проти "Газпрому", відзначає один із співрозмовників.

Як відомо, "Роснефть" є однією з головних російських держкорпорацій, які потрапили під санкції Заходу після російської агресії проти України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: