"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нафтовидобувні країни починають різати бюджети

Вівторок, 28 жовтня 2014, 18:31

МВФ закликав країни Перської затоки обмежити державні витрати і прискорити проведення економічних реформ в зв'язку зі зниженням цін на нафту.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Мексика, чия економіка також сильно залежить від експорту нафти, перерахує бюджет на 2015 рік з розрахунку 79 доларів за барель. А Росія розглядає можливість скорочення держвидатків в 2016-2017 роках на 10%.

Якщо вартість бареля нафти протягом довгого часу буде нижче 75 доларів, сукупний профіцит бюджету країн Перської затоки може скоротитися з прогнозованих раніше 275 млрд доларів до 100 млрд доларів, попередив Масуд Ахмед, директор департаменту країн Близького Сходу і Центральної Азії МВФ.

Реклама:

За оцінкою фонду, Саудівська Аравія, найбільший експортер нафти в регіоні, може зіткнутися з бюджетним дефіцитом вже наступного року.

Фіскальна ситуація може погіршитися не тільки через здешевлення основного експортного товару цих країн, але й через зростання держвитрат і структурних проблем.

Підготовлений МВФ звіт не враховує 25% зниження цін на нафту, що стався в останні чотири місяці; проте за прогнозом фонду в 2015 році сукупний бюджетний профіцит країн Перської затоки що експортують нафту повинен знизитися до 1,25% ВВП, а до 2017 року і зовсім зникнути. У 2012 році значення цього співвідношення було максимальним - 7,75% ВВП.

Навіть якби ціни на нафту залишилися на піковому рівні середини червня, бюджетний баланс цих країн без проведення економічних реформ погіршився б, попередив МВФ. З 2011 року по 2015 рік їх державні витрати збільшилися на 7%.

За оцінками фонду, їх доходи від експорту нафти скоротяться на 12%, а бюджетний баланс може погіршитися на 3% від ВВП, якщо інші країни збільшать поставки на 1 млн барелів на день.

Між тим США в останні три роки нарощують нафтовидобуток якраз на 1 млн барелів на день, заміщаючи імпорт, який направляється на інші ринки.

За розрахунками Міжнародного енергетичного агентства, цієї осені США повинні вийти на перше місце в світі з видобутку нафти і газоконденсатних рідин; вже в липні США зрівнялися з Саудівською Аравією - по 11,5 млн барелів.

МВФ закликає країни Перської затоки провести реформи, спрямовані на розвиток освіти, скорочення субсидій в енергетичному секторі та боротьбу з бюрократією.

Також місцевим урядам рекомендується обмежити зростання зарплат у державному секторі та розвивати приватний сектор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: