"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ допускає адміністративні методи НБУ на валютному ринку, але не назавжди

Вівторок, 28 жовтня 2014, 17:14

Міжнародний валютний фонд погодився на збереження деяких обмежень на валютному ринку, однак очікує, що уряд України запропонує графік скасування цих обмежень.

Про це в інтерв'ю "Європейської правді" заявив глава представництва МВФ в Україні Жером Ваше.

"Насамперед, хочу сказати, що українська влада заслуговує усіляких похвал за перехід до плаваючого обмінного курсу. Ми давно рекомендували цей крок, а крім того, враховуючи обсяг золотовалютних резервів в січні, це був неминучий крок", - сказав Ваше.

За його словами, вже існувало розуміння, що без цього неможливо відновити конкурентоспроможність української економіки.

Реклама:

"Що стосується адміністративних заходів, то, звичайно, в цілому політика МВФ не підтримує і не рекомендує їх. Ми б хотіли нормального розвитку валютного ринку. Однак ми також намагаємося бути прагматичними. Нинішня ситуація на валютному ринку дуже складна, це також виклик для влади, і ми віддаємо собі в цьому звіт", - сказав Ваше.

"Ми реалістично оцінюємо ситуацію, і тому ми погодилися на збереження деяких обмежень на валютному ринку. Однак ми очікуємо, що уряд запропонує графік скасування цих обмежень", - додав глава представництва МВФ в Україні.

На його думку, девальвація гривні в Україні мала і позитивні наслідки.

"Вона стабілізувала платіжний баланс і позитивно вплинула на конкурентоспроможність українських товарів, а також допомогла Україні пристосуватися до значних зовнішньоекономічних шоків. Втім, ми також бачимо, що ця девальвація негативно впливає на баланси банків, на бізнес і до певної міри на домогосподарства", - сказав Ваше.

Він також заявив, що проблеми банків викликані цілим рядом факторів. Багато з них мали проблеми вже давно, ситуацію загострили конфлікти в Криму та на сході України.

"До того ж економічна рецесія ніколи не була найкращим фоном для роботи банків. Девальвація - лише один з цих факторів. У такій ситуації варто говорити про необхідність посилення контролю за роботою банків. І крім того, вони повинні володіти достатнім капіталом, щоб впоратися з цими ризиками", - підсумував Ваше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!