Morgan Stanley: криза в Україні стане занадто дорогою для Росії

Вівторок, 28 жовтня 2014, 12:27

Російська економіка і ціни на активи виявилися під подвійним ударом - це геополітичний нокаут і несподіване падіння цін на нафту.

Про це заявили аналітики Morgan Stanley, пишуть "Ведомости".

За їх даними, якщо ціни будуть низькими і тим більше якщо вони продовжать знижуватися, Росія буде більше зацікавлена ​​в політичному врегулюванні кризи в Україні та скасуванні західних санкцій, вважають аналітики банку.

Стан економіки стане швидко погіршуватися і уряду доведеться задіяти все більше антикризових важелів, пишуть вони.

Реклама:

Криза в Україні і санкції обмежили доступ до зовнішнього фінансування і стали додатковим чинником гальмування російської економіки, відзначає S&P, якщо конфлікт не буде вирішений, можуть піти нові санкції.

За даними Bloomberg, барель нафти марки Brent з початку року подешевшав на 22,5%, рубль - на 21,9%.

Зниження ціни на 10% призводить до втрати 32,3 млрд доларів доходів від експорту нафти і газу - це 1,6% ВВП, підрахували в Morgan Stanley.

 

Якщо ціни зафіксуються на рівні 80 доларів, то спад ВВП досягне 2%, інфляція зросте на 1-2%, експорт впаде на 3% ВВП, будуть потрібні інтервенції на підтримку рубля і витрати в 1% ВВП з резервного фонду, попереджають в Morgan Stanley.

При зниженні цін до 50 доларів спад ВВП поглибиться до 6%, експорт скоротиться на 8%, інфляція зросте на 6-8%, ЦБ доведеться піднімати ставки для стабілізації курсу рубля, резерви скоротяться майже вдвічі до 215 млрд долларв.

Економічна реальність змінилася і потрібен запасний варіант бюджету, визнав минулого тижня міністр фінансів Антон Силуанов. Мінфін буде пропонувати механізми скорочення витрат на 10%, повідомляв "Ведомостям" високопоставлений чиновник відомства і підтверджував чиновник Білого дому: це вивільняє близько 1,5 трлн руб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: