РФ змушена скоротити витрати бюджету на 10% через санкції і нафту

Понеділок, 27 жовтня 2014, 10:44

Проект бюджету Росії на 2015-2017 роки схвалений в нижній палаті парламенту РФ в першому читанні.

Але ситуація змінилася, заявив депутатам міністр фінансів Антон Силуанов: проект був складений при іншій економічній реальності, тому потрібен запасний варіант бюджету, пишуть "Ведомости".

Як пише газета, проект бюджету заснований на прогнозі Мінекономрозвитку, який передбачає збереження ціни бареля нафти в 0 всі три роки, скасування санкцій відносно Росії з 2015 року і послідовне прискорення темпів економічного зростання також з наступного року.

Голова Рахункової палати Тетяна Голікова, чиє відомство засумнівалось в обгрунтованості ряду параметрів макропрогнозу, проте, рекомендувала депутатам бюджет в першому читанні прийняти.

Реклама:

"Прораховував кілька запасних варіантів виходячи з ціни нафти в -90, збереження санкцій і стагнації економіки, розповів чиновник Мінфіну", - пише газета.

При розвитку одного з розроблених негативних сценаріїв передбачається, що протягом року курс рубля становитиме 50 рублів за долар, нафта коштуватиме барель, інфляція становитиме 4%, а падіння ВВП - 10% рік до року, каже чиновник уряду.

Скорочення витрат не торкнеться бюджету 2015 року, в якому передбачена можливість використовувати до 500 млрд руб. з резервного фонду, вказує Силуанов, але резерви не нескінченні, а несприятлива економічна ситуація може бути затяжною.

Мова не про перегляд бюджету, а про його адаптацію до нових економічних умов, уточнив міністр.

Так, витрати в реальному вираженні за сім років до 2015 виросли на 27%, а доходи - лише на 0,8%, пояснив він, і якщо ще в 2012 році планувалося, що в 2017 році доходи становитимуть 18,3 трлн рублів, то через два роки план скорочений до 16,5 трлн.

Але і цей план виглядає нереалістичним: за два роки до внутрішньоекономічних проблем додалися зовнішні.

Зниження ціни нафти на кожен долар призводить до недоотримання бюджетом 80 млрд руб. нафтогазових доходів, порахували в Центрі розвитку Вищої школи економіки.

При зниженні ціни нафти бюджет втратить 1,2 трлн руб., але частина втрат компенсується ослабленням рубля.

За оцінками Мінфіну, ослаблення курсу до долара на кожен 1 руб. приносить 190-200 млрд руб. додатково.

Однак девальвація веде також до гальмування економіки, скорочення податкової бази, вказує Олександра Суслина з Економічної експертної групи; з урахуванням цього сукупні втрати можуть бути навіть вище, ніж нафтогазові, приблизно на чверть - 1,5 трлн руб.

Як відомо, Росія втрачає мільярди доларів через падіння надходжень від одних з найбільш важливих статей експорту.

Зокрема, кожен долар зниження ціни на нафту обходиться РФ у втрату 2 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!