Держрезерв дозволив заводу друга Яценюка ввезти цукор-сирець на 12 мільйонів

Понеділок, 27 жовтня 2014, 09:48

Волинській цукрозавод "Володимирцукор" імпортує 30 тис тонн цукру-сирцю з тростини для переробки.

Про це йдеться у повідомленні "Укрцукру", пишуть "Наші гроші".

Як зазначає видання, цей завод раніше очолював народний депутат Андрій Іванчук, який є одним з довірених товаришів прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Сирець буде ввозити ТОВ "Україна 2001" для переробки на потужностях ТОВ "Цукровий завод "Володимирцукор".

Реклама:

"Ввезення цукру-сирцю з тростини на внутрішній ринок України планується у сезон виробництва цукру із власних цукрових буряків, а це саме в той час, коли на внутрішньому ринку найбільша пропозиція бурякового цукру, а оптово-відпускні ціни цукру у виробників нижче витрат на його виробництво", - йдеться у заяві "Укрцукру".

Згідно із повідомленням асоціації, імпорт цукру-сирцю з тростини Компанією ТОВ "Україна 2001" призведе до відволікання валютних ресурсів (в межах 12 млн доларів), які сьогодні дуже потрібні державі, сприятиме підтримці іноземного товаровиробника та створює загрозу закриття вітчизняних цукрових заводів та продовольчій безпеці держави.

У вересні, за даними "Укрцукру", міністерство відмовило компанії "Україна 2001" у проханні дозволити імпорт цієї партії сирцю, мотивуючи це тим, що зараз шукає можливості для закупівель бурякового цукру до Аграрного фонду у місцевих виробників.

Але компанії "Україна 2001" вдалося отримати дозвіл на ввезення тростинного сировини у Державного агентства резерву.

"Отримання імпортної квоти стало можливим для "України 2001" завдяки "лобіюванню корпоративних інтересів спонсорів деяких депутатів", - упевнений голова правління "Укрцукру" Микола Ярчук.

Держрезерв підпорядковано міністерству економічного розвитку. Офіційно у агентства досі не призначено керівника, функції якого виконує перший заступник Володимир Жуков.

Засновниками ТОВ "Україна 2001" (Хмельницька обл.) є лондонська фірма "Torrinford trade ltd" та мешканці Теофіополя Олександр Камінський та Олег Лейві. Директором є Вадим Лейві, депутат Хмельницької облради від "Батьківщини" (раніше до цієї партії приєднав свій "Фронт змін" Арсеній Яценюк), який також очолює "Теофіпольський цукровий завод".

Засновниками ТОВ "Цукровий завод "Володимирцукор" є ця ж фірма "Україна 2001".

Однак раніше основними власниками "Володимирцукру" були брати Валерій та Юрій Келестіни. Валерій є народним депутатом, обраним від Партії регіонів. Також через частку у "Володимирцукрі" через фірму "Галпласт+" мав Андрій Іванчук, який у 2003-2004 роках був головою правління цукрового заводу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!