"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

25 банків Євросоюзу не пройшли тест ЄЦБ

Неділя, 26 жовтня 2014, 15:30

Відразу 25 банків Євросоюзу не змогли пройти перевірку на стійкість і здатність подолати нову глобальну фінансову кризу. 

Про це оголосили Європейський центральний банк і Європейське банківське управління, пише "Прайм".

Також стало відомо, що 13 банків ЄС найближчим часом повинні знайти додатково 10 млрд євро для поповнення свого основного капіталу.

Задача перевірки так званим стрес-тестом полягала в тому, щоб встановити, чи здатна фінансова система ЄС встояти при можливих нових ударах фінансової кризи.

Реклама:

Тест, проведений ЄЦБ спільно з Європейським банківським управлінням, включав кілька сценаріїв, в тому числі, різке падіння цін на ринку нерухомості Євросоюзу, входження економіки ЄС у фазу спаду і різке зростання відсотків по кредитах.

При цьому головним показником стійкості банку було співвідношення показника його основного капіталу до загальних ризикованих активів.

При проведенні тестів він повинен був знаходитися на рівні 8%, що відповідає підвищеним вимогам до якості основного капіталу банку.

Нинішня третя за рахунком перевірка на міцність фінансової системи єврозони і Євросоюзу стала результатом створення в зоні євро Банківського союзу.

З листопада ЄЦБ входить до повноважень регулятора банків, що входять в зону євро. Для цього ЄЦБ було необхідно виявити найбільш проблемні банки з тим, щоб зробити необхідні кроки по санації фінансової системи ЄС.

Підсумки стрес-тесту показали, що банківська система ЄС в цілому здатна витримати нову глобальну фінансову кризу, навіть якщо він триватиме 3 роки.

На думку ЄЦБ, в цілому банкам єврозони потрібно збільшити даний показник на 48 млрд євро. При цьому на їх балансах зараз знаходиться прострочених кредитів на 879 млрд євро.

У найбільш скрутному становищі, за оцінкою ЄЦБ, знаходиться італійський Monte dei Paschi, якому не дістає 2,1 млрд євро основного капіталу.

В перелік потрапили по три банки в Греції та Кіпрі, по два в Бельгії та Словенії, по одному в Німеччині, Франції, Ірландії і Португалії.

ЄЦБ дав цим 13 установам два тижні, щоб розробити і представити плани нарощування основного капіталу.

Решта 12 банків, які не пройшли тест, вже "знаходяться в процесі вирішення своїх проблем і добирають капітал на суму в 15 млрд євро", - зазначив представник EBA.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!