"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄК готова прискорити виділення Україні 760 мільйонів євро

П'ятниця, 24 жовтня 2014, 15:57

Єврокомісія готова прискорити виділення Україні коштів з діючої програми фінансової допомоги в 760 млн євро (близько 1 млрд доларів).

Про це заявила офіційний представник ЄК Піа Аренкільде Хансен, пише "Прайм".

"Комісія готова прискорити мобілізацію макрофінансової допомоги, зокрема другого траншу з двох діючих програм в розмірі 760 млн євро при узгодженні, звичайно, всіх умов", - сказала вона.

Раніше WSJ повідомила, що максимальна сума позики, яку може надати в якості фінансової допомоги Україні Єврокомісія, не перевищить 1 млрд доларів.

Реклама:

За її даними, з відповідною заявою в четвер перед лідерами 28 країн Євросоюзу, які проводять дводенний саміт у Брюсселі, виступив голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

Кошти можуть бути виділені оперативно і використані владою в Києві для погашення боргу Росії за поставлений газ, відзначає видання.

Однак, оскільки цих грошей явно недостатньо для оплати рахунків, "це може створити тиск на держави-​​члени Євросоюзу з метою втрутитися і ліквідувати розрив".

Таким чином, йдеться не про виділення нових коштів для України, а про вже існуючу програмі фінансової допомоги Києву.

На початку цього тижня в Єврокомісії підтвердили, що Україна запросила у ЄС додатковий транш фінансової допомоги в розмірі 2 млрд євро, більша частина з яких може бути використана для покриття боргу за вже поставлений російський газ.

"Єврокомісія отримала запит української влади про додаткову позику в 2 млрд євро. Він тепер буде розглядатися на консультаціях з МВФ і українською владою", - повідомив представник ЄК Саймон О`Коннор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!