У жителів Криму, які відмовилися від громадянства РФ, відберуть дачі

П'ятниця, 24 жовтня 2014, 11:18

Жителі окупованого Криму, які відмовилися від російського громадянства, змушены будуть поступитися своїми земельними ділянками сільськогосподарського призначення тільки громадянам Росії або російським юридичним особам.

Як розповіла на прес-конференції в Сімферополі засновник юридичного центру "Крим" Олена Попова, в липні був прийнятий закон про особливості регулювання майнових і земельних відносин на території півострова.

"Що в цьому законі головне. Само, мабуть, головне те, що право приватної власності на землю, на будову, на будь-який об'єкт нерухомості, яке було зареєстровано за українським законодавством, і на яке є українські документи, визнається дійсним. Тобто ніхто нічого відбирати не буде", - зазначила вона.

Попова додала, що нерухомість жителів Криму, які відмовилися від російського громадянства, залишиться в їх власності.

Реклама:

Але за законодавством Росії іноземці, зокрема громадяни України, і юридичні особи, у яких є іноземний капітал, не можуть володіти землями сільськогосподарського призначення.

До земель сільськогосподарського призначення також відносяться ділянки дачних, садівничих, городницьких товариств.

"Тобто зараз громадянину України, якщо він не став росіянином, належить вирішити, як він розпоряджатиметься земельною ділянкою, якщо він знаходиться в садівничому або дачному якомусь кооперативі", - заявила юрист.

"В принципі право власності примусово припинити неможливо в цій ситуації, але громадянин України такою ділянкою зможе розпорядитися тільки дуже обмежено - він зможе продати свою дачну, садівничу ділянку тільки або громадянину Російської Федерації, або російській юридичній особі", - пояснила вона.

Новини Криму

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!