"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рахункова палата перевірятиме бізнес без дозволу Кабміну

Четвер, 23 жовтня 2014, 20:03

Рахункова палата не належить до числа органів, яким потрібен дозвіл Кабінету міністрів для проведення перевірки суб'єктів господарювання.

Про це йдеться в прес-релізі компанії "Prove Group".

Як зазначають юристи компанії, ця новація була внесена постановою Кабінету міністрів від 1 жовтня 2014 року № 526, яка змінила порядок проведення перевірок фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, а також юридичних осіб різної форми власності.

"Prove Group" нагадує, що подібні перевірки згідно з чинним законодавством здійснюються контролюючими органами за умови отримання дозволу КМУ або особистої ініціативи суб'єкта, викладеної у формі письмової заявки.

Реклама:

Такі підстави для проведення перевірки передбачені статтею 31 Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік", а єдиним винятком з цього правила є Державна фіскальна служба.

Також юристи відзначають, що відповідно до статті 16 Закону "Про рахункову палату": "Рахункова палата має право контролювати також місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, банки, кредитні установи, інші фінансові установи, асоціації та інші об'єднання незалежно від форм власності, об'єднання громадян, недержавні фонди та інші недержавні некомерційні громадські організації в частині їх діяльності, яка стосується використання коштів Державного бюджету".

Таким чином, у зв'язку з рішенням КМУ, Рахункова палата не належить до числа органів, якій заборонено проводити перевірки суб'єктів господарювання до кінця поточного року.

"Сама новація не несе в собі особливої ​​загрози для бізнесу з точки зору його захисту. Оскільки Рахункова палата перевіряє суб'єктів господарювання тільки в частині використання бюджетних коштів", - відзначає керуючий партнер юридичної компанії "Prove Group" Владислав Кочкаров.

"Примушує насторожитися інше. Що якщо якою-небудь своєю постановою, без попереднього обговорення, право на проведення перевірки отримає контролюючий орган, який традиційно дуже любить "годуватися" за рахунок штрафів від підприємців", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: