Україна поскаржилася на Росію в СОТ через заборону Россільгоспнагляду

Четвер, 23 жовтня 2014, 16:18

Україна звернулася до СОТ щодо порушення Росією Угоди та Міжнародних стандартів через заборону Россільгоспнагляду на постачання та транзит рослинної продукції з України до Росії.

Про це міністр аграрної політики та продовольства України сказав під час брифінгу, передає прес-служба МінАПК.

Міністр нагадав, що 22 жовтня набрала чинності заборона Россільгоспнагляду на постачання та транзит рослинної продукції з України до Росії.

"Основні види які експортувались в Російську Федерацію це такі овочі як помідори, огірки при цьому біля 90 % це овочі закритого грунту цибуля, коренеплоди, а також плоди зерняткові та кісточкові і картопля", - сказав Швайка.

Реклама:

За його словами, в цілому за 9 місяців 2014 року  плодоовочевої продукції та картоплі було завезено на територію Російської Федерації в кількості 81 тисяч тонн на загальну суму 45,8 млн доларів.

"Таким чином, якщо заборона буде діяти до кінця поточного року втрати сільгосптоваровиробників можуть становити до 17 млн доларів, а можливі втрати після продовження дії заборони у 2015 році, можуть становити до 62 млн доларів", - зазначив міністр.

Зокрема, Держветфітослужба за дорученням Швайки, вивчивши ситуацію що склалася переконана, російська сторона вчиняючи такі дії не дотримується положень двосторонньої угоди та міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів, оскільки офіційних звернень від російської сторони про порушення, до України не надходило.

"Про це відповідним листом поінформовано Мінекономрозвитку, яке в свою чергу вже звернулося до центру обробки запитів СОТ", - повідомляє прес-служба.

Раніше, у прес-службі Державної ветеринарної та фітосанітарної служби повідомили, що у Росії немає доказів порушення санітарних норм Україною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: