США повернуть мита на російську сталь

Вівторок, 21 жовтня 2014, 20:57

Міністерство торгівлі США вирішило скасувати торгову угоду 15-річної давності, що захищало російських виробників сталевого прокату від потенційних мит.

Про це йдеться в опублікованому напередодні листі Мінторгу до російської влади, передає "Reuters".

У листі США повідомляють Росію про припинення угоди через 60 днів, і повідомляють: "Після припинення дії цієї Угоди, застосовуються положення Закону США про антидемпінгове мито".

Сталеві компанії США в липні звинуватили російських конкурентів у наповненні американського ринку дешевим листовим прокатом і попросили свій Мінторг скасувати торговельну угоду.

Реклама:

Сприятлива цінова кон'юнктура в США цього року привернула увагу низьковитратних російських сталевиробників, конкурентні переваги яких не перекрила навіть дорога логістика.

Компанії Nucor Corp, US Steel Corp, ArcelorMittal USA LLC та інші поскаржилися міністерству торгівлі США на те, що договір про обмеження торгівлі сталлю 15-річної давності не завадив російським виробникам демпінгувати на американському ринку і збільшити поставки листового прокату в США в 15 разів в першій половині 2014 року в річному порівнянні.

Ідея розірвати так звану Угоду про призупинення антидемпінгових розслідувань від 1999 року вкладається в логіку посилювання позиції американської адміністрації щодо Росії після зростання напруженості між країнами навколо України, що, зокрема, вилилося у скасування торгових пільг для Росії.

Угода дозволяла російським сталевим компаніям уникати великих антидемпінгових мит на гарячекатаний прокат. Замість мит, США встановили квоту і нижню межу цін.

Росія - великий світовий постачальник гарячекатаної сталі. Скарга американських компаній також відображає загальні побоювання з приводу падіння цін на сталь, перевиробництва і млявого попиту на листовий прокат, який в основному використовується у виробництві машин і побутової техніки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!