"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держдума дозволила "Газпрому" не платити Україні за транзит

Вівторок, 21 жовтня 2014, 16:40

Держдума РФ на засіданні у вівторок ухвалила в третьому, остаточному читанні законопроект, який надасть можливість "Газпрому" проводити взаємозалік із НАК "Нафтогаз України".

Відповідні зміни будуть внесені до закону про валютне регулювання та валютний контроль.

У статтю 19 "Репатріація резидентами іноземної валюти і валюти РФ" додано пункт, що розширює перелік випадків, коли резиденти мають право не зараховувати на свої банківські рахунки в уповноважених банках іноземну валюту або рублі.

Це не потрібно буде робити під час заліку вимог за зобов'язаннями нерезидентів з оплати поставок природного газу в газоподібному стані і за зобов'язаннями експортерів газу з оплати послуг транзиту газу територією іноземних держав.

Реклама:

Як повідомлялося раніше, це зміна передбачає, зокрема, можливість заліку зобов'язань "Газпрому" за контрактом на транзит природного газу територію України проти зобов'язань НАК "Нафтогаз України" з оплати накопиченою нею заборгованості.

Ініціатором опрацювання питання взаємозаліку був "Газпром", що порушив цю тему в листі від 20 серпня 2014 року, а незабаром президент РФ Володимир Путін доручив уряду вивчити цю проблему.

Мінфін, Мінекономрозвитку, Росфіннагляд і ЦБ визнали доцільним внесення поправок до закону про валютне регулювання та валютний контроль.

Росфіннагляд в своєму листі зазначив, що поправки виправдані в зв'язку зі сформованою ситуацією на території України і для забезпечення захисту державних інтересів та інтересів російських підприємств при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності.

Крім того, документ наводить положення окремих законодавчих актів Російської Федерації у відповідність з нормами федерального закону "Про бухгалтерський облік", що набув чинності з 1 січня 2013 року.

Зокрема, документ уточнює повноваження Банку Росії як одного з органів державного регулювання бухгалтерського обліку.

Закон ухвалено під назвою "Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації та визнання такими, що втратили чинність окремих положень законодавчих актів Російської Федерації".

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!