"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Fitch: Санкції Заходу нанесли удар по російським регіонам

Вівторок, 21 жовтня 2014, 16:34

Фінансова гнучкість регіонів погіршується через скорочення строків погашення заборгованості, внутрішні ринки облігацій стають менш надійним джерелом фінансування.

Про це йдеться в повідомленні Fitch, передають "Ведомости".

"Ризики рефінансування і вартість обслуговування на внутрішньому ринку облігацій і кредитів зросли, спреди зростають, все меншу кількість позичальників можуть дозволити собі такі умови", - попереджають аналітики.

Регіони традиційно фінансували свої борги через внутрішній ринок капіталу, і хоча введені США та Європою обмеження відносно позик російських компаній на міжнародному ринку не належать до регіонів, вони сильно вдарили по їх здатності займати і гнучкості фінансової політики, вказує Fitch.

Реклама:

Навіть у таких сильних регіонів інвестиційної категорії, як Ханти-Мансійський автономний округ (рейтинг "BBB", прогноз "негативний") і Новосибірська область (рейтинг "BBB-", прогноз "стабільний"), зіткнулися зі значним підвищенням ставок, відзначають аналітики Fitch.

Ставки по п'ятирічних облігаціях, випущених в жовтні 2014 року, становили 11,9% порівняно з 8% за позиками Новосибірська рік тому.

Умови фінансування, пропоновані банками регіонам, сильно погіршилися, констатує Fitch, можливості балансувати дефіцити бюджетів знизилися.

За даними Bloomberg, сукупний обсяг нової пропозиції рублевого муніципального і корпоративного боргу з урахуванням вторинного розміщення зараз становить 29 млрд рублів, активність емітентів на мінімальному рівні.

Федеральний уряд хоча і розширив альтернативне фінансування для російських позичальників, але це не вирішило проблем регіонів, оскільки у них високі структурні дефіцити бюджетів, вказують аналітики Fitch.

В умовах зростання проблем з ліквідністю уряд став надавати середньострокові бюджетні кредити за пільговими ставками найбільш постраждалим регіонам і запустив новий інструмент - короткострокові кредити на поповнення ліквідності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: