Росія вимагає суверенітет в інтернеті для кожної країни

Вівторок, 21 жовтня 2014, 15:52

Росія вимагає для кожної країни права керувати інтернетом на своїй території.

Про це заявив глава Мінкомзв'язку Росії Микола Нікіфоров, передають "Ведомости".

Проникаючи в життя людей, інтернет "не тільки відкриває нові можливості, а й робить світ все більш вразливим", поінформував він.

Причому "мова йде не тільки про втручання у приватне життя людей", а про "дестабілізацію політичної ситуації в цілих регіонах", заявив російський чиновник.

Реклама:

Існує великий ризик "умисного порушення роботи національних сегментів мережі або повного відключення країн від інтернету без пояснень і без посилань на норми міжнародного права", - вважає він.

Всі ці загрози є актуальними не тільки для Росії, але і для інших країн, впевнений Нікіфоров.

На підтвердження своїх слів він навів інформацію, розкриту колишнім співробітником Агентства національної безпеки США Едвардом Сноуденом, про те, як в 2012 році від інтернету виявилася на час відключена Сирія.

Нікіфоров запропонував представникам усіх країн обговорити ситуацію, що склалася в рамках ООН і змінити її так, щоб держави здобули "суверенітет в інтернеті". А почати міністр запропонував з прийняття "міжнародної конвенції з управління інтернетом", розробленої Росією.

"Потенційні уразливості" російська держава бачить і в роботі системи доменних імен, а також вважає актуальною загрозу "спотворення інформації в базі даних реєстратур", що робить неможливою перевірку маршрутно-адресної інформації. Все це загроза єдності мережі, резюмував Нікіфоров.

Росія послідовно заявляла, що не можна ігнорувати роль держав в управлінні інфраструктурою інтернету, - чиновники Мінкомзв'язку говорили про це і брали участь в розробці відповідних документів ще в 2012 році на конференції МСЕ в Дубаї, звертає увагу джерело в міністерстві.

Два роки тому на конференції в Дубаї кілька країн, включаючи Росію, запропонували внести ряд змін до регламенту МСЕ: дозволити країнам - учасницям союзу самостійно управляти веб-адресацією і доменними іменами на своїх територіях.

Тоді Росію підтримували Китай, Іран, Судан, Саудівська Аравія, Алжир, Бахрейн, але США, Канада, Австралія і частина країн Євросоюзу виступили проти. Зараз Китай пропозицію Росії не підтримує.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!