Яценюк: завдання Путіна - заморозити Україну

Вівторок, 21 жовтня 2014, 15:04

Президент Росії Володимир Путін не хоче підписувати ніякої газової угоди і його завдання - заморозити Україну.

Про це повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк журналістам у вівторок, 21 жовтня, в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки в Яворові, передає прес-служба уряду.

Він зазначив, що уряд зарезервував на рахунках 3,1 мільярда доларів для оплати як за поставлений газ, так і за нові поставки в разі підписання тимчасової угоди щодо постачання газу.

Яценюк повідомив, що 20 жовтня урядова делегація вирушила до Брюсселя для переговорів з газового питання: "Ми узгодили остаточну позицію України і Європейського Союзу щодо газових переговорів".

Реклама:

Глава уряду нагадав, що перший підхід до вирішення питання постачання газу - це отримання проміжного судового рішення Стокгольмського арбітражу, яке визначить і ціну і умови поставки газу. Остаточний варіант такого проміжного рішення, за його словами, можна отримати в листопаді.

"Другий варіант - це підписання тимчасової угоди. Ми готові до підписання - підкреслюю - тимчасової угоди. Остаточну крапку як в ціні, так і в умовах поставки поставить суд", - підкреслив Яценюк.

У разі підписання тимчасової угоди, повідомив прем’єр-міністр, уряд вже зарезервував на рахунках 3,1 мільярда доларів для оплати як за поставлений газ, так і за нові поставки.

Водночас Яценюк зазначив, що, на його думку, "Путін не хоче підписувати ніякої угоди і завдання Путіна - заморозити Україну": "Ми повинні бути готові до найскладнішого сценарію".

Він нагадав, що в українських газосховищах накопичено 17 мільярдів кубічних метрів газу.

"Якщо Європейський Союз додатково відкриє нам реверс газу, це суттєво спростить нам шлях, яким чином пройти зиму", - заявив він.

Яценюк підкреслив, що уряд також працює над тим, щоб частково підтримати українські ТЕЦ постачанням мазуту.

"В Уряду є резерви нафти для того, щоб переробити її і поставити близько 200 тисяч тонн мазуту на українські ТЕЦ", - повідомив прем’єр.

"Так що працюємо. Доки не буде підписів і угоди, говорити про будь-яке вирішення газового питання рано", - сказав Яценюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!