Санкції Заходу зачепили більшість російських компаній - "Газпром"

Вівторок, 21 жовтня 2014, 14:47

Ситуація в Україні та економічні санкції Заходу зачепили більшість компаній в Росії.

Про це повідомили в управлінні інформації "Газпрому" за підсумками засідання ради директорів компанії, пише "УНІАН".

"Зазначалося, що геополітична ситуація навколо України і введення економічних санкцій проти Росії з боку США і ЄС торкнулися більшості російських компаній", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що рада директорів "Газпрому" взяла до уваги інформацію про фінансову стратегію компанії в умовах негативних явищ на світовому фінансовому ринку для суб'єктів господарювання РФ.

Реклама:

Наголошується, що в умовах, що склалися, "Газпром" вважає за необхідне дотримуватися курсу поточної фінансової стратегії, яка забезпечує фінансову стійкість компанії і дозволяє своєчасно реагувати на можливе погіршення ситуації.

Зокрема, фінансова стратегія "Газпрому" передбачає кілька ключових напрямів діяльності компанії.

Одне з них - формування консервативного бюджету "Газпрому" з урахуванням ризиків зниження контрагентами обсягів відбору газу або неотримання від них плати за вже здійснені поставки.

Наперед враховуючи цей сценарій розвитку подій, "Газпром" розробляє такий план доходів і видатків, який вимагає максимально ефективного використання коштів, що виділяються на реалізацію найбільш важливих для розвитку компанії проектів, а також дозволяє компанії виконувати всі зобов'язання з погашення запозичень і фінансувати операційні витрати в повному обсязі.

При формуванні інвестиційної програми "Газпром" визначає найбільш пріоритетні інвестиційні проекти і вибудовує їх з урахуванням значущості та економічної ефективності.

При цьому компанія дотримується принципу фінансування капітальних вкладень переважно за рахунок власних коштів. Такий підхід обмежує необгрунтоване зростання капітальних витрат при формуванні інвестпрограми і водночас дозволяє в повному обсязі реалізовувати найважливіші проекти "Газпрому".

Також у рамках фінансової стратегії "Газпром" дотримується консервативної політики з управління боргом. Її реалізація вже забезпечила оптимальний борговий портфель і стійкий фінансовий стан компанії до моменту, коли умови на міжнародних фінансових ринках стали несприятливими для російських компаній, заявляють в "Газпромі".

Так, за підсумками I півріччя 2014 року співвідношення чистий борг/EBITDA становило 0,5 - це відповідає рівню світових енергетичних компаній і означає, що компанія може повністю погасити свій борг за рахунок коштів, зароблених лише за півроку.

Істотно подовжений профіль погашення боргових зобов'язань - сьогодні позики з терміном погашення понад 5 років складають біля третини боргового портфеля компанії.

Крім того, частка запозичень з фіксованою процентною ставкою перевищує 95% боргового портфеля Групи "Газпром", що в поточних ринкових умовах істотно знижує ризик зміни ставок для компанії.

На даний час "Газпром" розглядає можливості диверсифікації джерел фінансування за рахунок азійських ринків капіталу, наголошується в повідомленні. Компанія веде взаємодію з азійськими фінансовими інституціями з низки питань, серед яких - можливість розміщення єврооблігацій в азійських валютах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!