У російському бюджеті зростають витрати на оборону

Вівторок, 21 жовтня 2014, 13:20

В оборонних витратах, зростаючих вже в 2015 році на 33%, секретні вже більше двох третин асигнувань, в тому числі вперше - всі держзакупівлі армії.

Про це пише "Комерсант".

Як повідомляється, 289 млрд рублів нових секретних видатків у бюджеті утворилися вже по дорозі з Мінфіну в Держдуму.

Експерти РАНХиГС і ІЕП, які аналізували вже кінцеву версію документа, констатують наявність в ній нових змін і в цілому високу непрозорість бюджету на 2015-2017 роки в основному в силу зростання в ньому витрат на силовий блок.

Реклама:

"Секретні і цілком таємні видатки в бюджеті 2015 року становитимуть 21% усіх витрат - це 4,2% ВВП. Ще в 2006 році за закритим статтями розподілялося 11,8% бюджетних видатків, а в 2017 році вони становитимуть 24,6%".

"З 2011 року в бюджеті секретна навіть незначна частина (0,1% від загального фінансування) витрат на культуру і кінематографію, 7,8% видатків на дошкільну освіту і 5,7% витрат за статтею "Періодична друк та видавництво", - пише видання.

Вперше, констатують в ІЕП і РАНХиГС, виявлено фінансування в бюджеті секретних прикладних наукових досліджень в області загальнодержавних питань - на 116 млн руб.

При цьому наголошується, що в бюджеті на 2015-2017 роки вже звично, другий рік, відсутні відомості про точні витратах вартості утримання військовослужбовців, але є і більш неприємні новини: всі витрати розділу "Національна оборона" на закупівлю товарів, послуг і робіт в бюджеті повністю приховані.

РАНХиГС і ІЕП припускають, що істотний приріст оборонних витрат (на 33%, в ​​тому числі по графі "Збройні сили" - на 29,3%) пов'язаний з необхідністю "за всяку ціну" виконати держпрограму озброєнь на 2011-2020 роки у 2015 році через набуття чинності з 2016 року нової.

Зростання за іншими "силовим" розділам бюджету не таке велике - наприклад, розділ "Національна безпека і правоохоронна діяльність", збільшиться з фінансування на 3,7%.

Однак і гігантські і повністю закриті цифри опублікованого проекту навряд чи остаточні - так, експерти виявили приріст закритих витрат на 289 млрд руб між 16 вересня (публікація проекту для антикорупційної експертизи) і 30 вересня (внесення проекту до Держдуми).

Відзначимо, "силові" проблеми бюджету, що відзначаються РАНХиГС і ІЕП, не єдині.

Нагадаємо, 7 жовтня міністр фінансів Росії Антон Сілуанов заявив, що російські військові видатки повинні бути "більш реалістичними" і враховувати прогнози економічного росту та доходів бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: