"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МОЗ скупився на 215 мільйонів

Понеділок, 20 жовтня 2014, 12:54

Міністерство охорони здоров’я за результатами тендерів уклало низку угод на постачання лікарських препаратів на суму 214,92 мільйона гривень.

Про це пишуть "Наші гроші" із посиланням на "Вісник державних закупівель".

Як зазначається, найбільші підряди на 118,94 млн гривень отримало ТОВ "Фармекс груп". У неї придбано комбіновану вакцину для профілактики кашлюку (ацелюлярна), дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивована) по 250 гривень за дозу та вакцину для профілактики поліомієліту (інактивована) по 101 гривень за дозу.

Ціни на 60% більші від минулорічних, коли МОЗ купувало у цієї ж фірми вакцини по 156 та 65 гривень відповідно.

Реклама:

"Фармекс груп" розіграло тендери на вакцини з ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров’я" з різницею 1,8%.

На цьому ж тендері МОЗ придбало вакцину для профілактики сказу на 2,66 мільйона гривень у ТОВ "Фарма Лайф" по 65 гривень за дозу, хоча минулого року міністерство купувало цю вакцину по 30 грн.

У порівнянні з 2013 роком долар подорожчав на 65%, також було введено ПДВ на ліки у розмірі 7%.

Разом з тим міністр охорони здоров’я Олег Мусій заявляв, що корупційна складова у попередніх закупівлях ліків становила понад 40%.

Засновниками "Фармекс груп" є офшори "Андовер ентерпрайзес лімітед" (Сейшельські острови) та "Рамін кемікалс лімітед" (Віргінські острови). За даними "Наших Грошей", ці компанії входять до групи бізнесмена Бориса Литовського.

Засновниками "Фарма лайфу" є датське товариство "Міра Сеа К/С" та ТОВ "Інтергруп" Володимира Холопова та Максима Громова – сина екс-губернатора Московської області Бориса Громова, який за часів СРСР командував Київським військовим округом.

Також значні підряди МОЗу отримали ТОВ "Фармадіс" (25,2 млн грн), ПрАТ "Медфарком-Центр" (21,15 млн грн), ТОВ "Компанія "Укроптпостач" (19,27 млн грн).

При цьому по деяким позиціям ціни знижено. Минулого року МОЗ купував Соматропін по 71 грн за міліграм діючої речовини, а зараз - по 51 гривні.

На деякі препарати ціни піднялись менше від курсу долара. Наприклад, Ритуксимаб торік коштував міністерству 2 345 грн, зараз - 2 985 грн, тобто на 27% дорожче.

Розкриття пропозицій по всім цим тендерам відбулось у вересні, ще до відставки 1 жовтня міністра Олега Мусія та його заступника Руслана Салютіна, який очолював тендерний комітет МОЗу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: