У РФ вперше за п'ять років зафіксовано зниження реальних зарплат

Понеділок, 20 жовтня 2014, 09:57

Вереснева порція даних Росстату показала подальший спад внутрішнього попиту, що свідчить - економіка РФ входить у рецесію.

Про це пишуть "Ведомости".

Як пише видання, зростання роздрібної торгівлі сповільнилося до 1,4% з 1,9 і 3,6% в II і I кварталах, відповідно, було утричі менше, ніж у ІІІ кварталі минулого року.

У вересні зростання продажів трохи прискорилося (до 1,7% з 1,4% у серпні до тих же місяцях 2013 р.), але це не змінило загальної траєкторії послідовного гальмування роздробу.

Реклама:

"Це прискорення - "оптична ілюзія", обумовлена порівняльною базою (зниженням темпів зростання у вересні 2013 р.)", - вважає Дмитро Польовий з ING.

Іншим фактором могла стати девальвація, яка підштовхнула споживачів збільшити купівлі імпортних товарів, подібне вже спостерігалося в березні - квітні, нагадує Ельдар Вахітов з Barclays Research. В

ересневе підвищення продажів було повністю забезпечено непродовольчим роздробом.

Оборот продовольчого ритейла падає п'ятий місяць поспіль з травня, в результаті нульове зростання в II кварталі змінилося спадом на 0,4% в третьому, в тому числі у вересні падіння прискорилося до 0,5% з 0,2% у серпні.

Спад обумовлений прискоренням зростання роздрібних цін на продукти, до вересня стало майже дворазовим до рівня минулого року (11,4% проти 6,3% у вересні 2013 р.), і, як наслідок - скорочення  споживання низькодохідними групами населення, пояснювало Мінекономрозвитку.

Вплинули також законодавчі обмеження на продаж алкоголю і тютюну. Інфляція виробників продовольчих товарів, що прискорилася, підтримує зростання роздрібних цін. За підсумками трьох кварталів темп зростання цін у харчовій промисловості більш ніж потроївся (7,1% проти 2,2% до січня - вересня 2013 р.), прискорення продовжилося і у вересні (до 10,4% з 10,3% у серпні), незважаючи на прискорення зростання виробництва продовольства.

Оголошена урядом заборона на імпорт з ряду країн сприяла, з одного боку, частковому імпортозаміщенню у виробництві сирів, м'яса, соків, з іншого - підвищенню цін через подорожчання сировини.

Крім цього, аналоги місцевого виробництва або імпортовані з інших країн часто гірше заборонених товарів, зазначає Вахітов: спад продовольчого роздробу швидше за все, продовжиться. 

Як зазначається, найбільшою неприємністю вересневих статданих стало падіння реальних зарплат, зазначає Польовий: востаннє вони падали в листопаді 2009 р. Реальні зарплати скоротилися на 1% до вересня 2013 р., при цьому Росстат суттєво переглянув показник за серпень: замість зростання на 1,4% - спад на 1,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: