Глава Cбербанку РФ: не хочу стояти в черзі в радянські магазини

Четвер, 2 жовтня 2014, 16:51

Для того, щоб подолати кризу в російській економіці, потрібно "радикально підвищити якість управління".

Про це голова правління Cбербанку Герман Греф заявив під час інвестиційного форуму "Росія кличе!", повідомляє znak.com.

За словами Грефа, в Росії "немислимі витрати" в частині виконання федеральних цільових програм. За останні 5 років на виконання цих програм було виділено 5 трлн рублів.

"І чого ми досягли за допомогою цих програм?", - запитує Греф.

Реклама:

Виступ глави Cбербанку, який відрізняється ліберальними поглядами, взагалі був вельми емоційним.

Греф нагадав, що розпаду Радянського Союзу сприяло незнання економіки радянськими керівниками, і відзначив, що допустити повторення цієї ситуації не можна.

"Радянський Союз 50% споживаного зерна ввозив. Всю нафту продавав за те, щоб купити зерно в США і ввезти його назад. Ми сьогодні завозимо майже все", - сказав Греф.

Глава Cбербанку також натякнув, що зараз повного імпортозаміщення домогтися не вдасться.

"Я готовий не їсти там... Але я вже сьогодні не можу без благ цивілізації, я не можу не сидіти в інтернет-банку, я не хочу стояти в старий радянський банк 2 години в черзі, щоб мене погано обслужили. Не хочу стояти в черзі в старий радянський магазин", - заявив Греф.

Також глава Cбербанку зазначив, що економіка в Росії зараз украй монополізована, в ній немає конкуренції.

"Сьогодні у нас серед бізнесу найпопулярніше це не заява, де зареєструвати нове підприємство, а заява на виїзд, де вид на проживання отримати", - зазначив Греф.

Говорячи про монополізацію ринку, Греф згадав кримінальну справу, яке ведеться стосовно голови акціонерної фінансової корпорації "Система" Володимира Євтушенкова.

"Справа Євтушенкова - трагедія", - заявив президент Сбербанку.

На думку Грефа, такі справи погано впливають на ринок: "Не можна мотивувати людей ГУЛАГом".

За словами голови російського банку, ціни не будуть знижуватися разом зі зниженням курсу долара по відношенню до рубля. Зараз долар подорожчав до 39,5 рубля, але його зниження не буде означати зниження цін, оскільки російський ринок монополізований.

Греф сподівається, що Федеральна антимонопольна служба зуміє утримати ціни по декількох категоріях товарів.

Крім того, Греф вважає, що люди не довіряють показниками інфляції, оскільки ключові фактори її зростання не контролюються Центробанком.

"Інфляційне таргетування - не інфляційне таргетування... це 150 проблема, яку потрібно вирішувати. Це як обговорення хворого раком, яку пігулку аспірину йому дати", - заявив президент банку.

Раніше глава Центробанку Ельвіра Набіулліна розповіла на форумі про перехід до інфляційного таргетування і зазначила, що ЦБ "не вдасться повністю піти з валютного ринку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!