"Газпрому" дадуть право оплачувати транзит через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу"

П'ятниця, 17 жовтня 2014, 11:28

Держдума підтримала поправку, яка надає "Газпрому" можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу України".

Про це пише "ТАСС".

Як повідомляється, поправка допускає проведення заліку зустрічних вимог за зобов'язаннями, що випливають із укладених між резидентами - експортерами газу природного в газоподібному стані і нерезидентами договорів, які передбачають купівлю-продаж газу, та договорів про надання нерезидентами послуг з його транзиту через території іноземних держав.

При цьому резиденти будуть має право не зараховувати на свої банківські рахунки в уповноважених банках іноземну валюту або валюту РФ при проведенні такого заліку.

Реклама:

Відповідні норми вносяться в закон "Про валютне регулювання та валютний контроль". Спочатку з такою ініціативою виступав "Газпром".

Як раніше повідомляв ТАСС, поправка особливо актуальна у зв'язку з проблемами, що виникли при оплаті російського газу, поставленого в Україну.

Вона дозволяє оплачувати транзит російського газу через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу" за поставлений газ, причому без обов'язкового зарахування виручки від продажу газу Україні на рахунок "Газпрому" в уповноваженому банку.

Це, в свою чергу, дозволяє "Газпрому" уникнути можливих санкцій за невиконання вимог законодавства про обов'язкове перерахування виручки за проданий газ на його рахунок у банку в разі, коли газ поставлений, але не оплачений.

Зараз при здійсненні зовнішньоторговельної діяльності резиденти зобов'язані, за винятком окремих випадків, забезпечити отримання від нерезидентів на свої банківські рахунки в уповноважених банках іноземної валюти або валюти РФ, належної відповідно до умов укладених договорів.

За невиконання у встановлений термін цього обов'язку передбачена адміністративна відповідальність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!