"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрексімбанк" відсудив у партнера Порошенка третину мільярди

П'ятниця, 17 жовтня 2014, 10:41

Експортно-імпортний банк України подав до суду на компанію бізнесмена Олега Свинарчука "Богдан Моторс" та її дочірню структуру "Автоскладальний завод № 2".

Про це пише "Перша інстанція" з посланням на рішення суду.

Як повідомляється, спочатку держбанк вимагав повернути борг у розмірі 340 млн гривень, з яких 313 млн  - сам кредит, інше - відсотки, пеня і комісії. Пізніше "Укрексімбанк" збільшив свої претензії до 388 мільйонів гривень.

ПАТ "Богдан Моторс" виступало поручителем, а автоскладальний завод - позичальником кредитних коштів. Остаточний термін погашення кредиту закінчується через рік. Однак через прострочення платежів, банк не став чекати цього моменту і з лютого 2014 домагається дострокового повернення боргу.

Реклама:

"Богдан Моторс" не заперечує багатомільйонний борг, проте попросив банкірів про розстрочення на 10 років - до кінця 2024 року. Автовиробники пояснили свою фінансову неспроможність війною на Донбасі, яка "вкрай негативно вплинула на продажі автомобілів в країні".

Автосалони позичальника на Донбасі не працюють, а в Сімферополі і Горлівці - захоплені. Через проблеми з продажами заморожується виробництва, йдеться в повідомленні.

Як зізналися представники автокомпанії в суді, вартість її зобов'язань перевищує вартість активів. Це робить неможливим покриття всіх вимог кредиторів, тим більше, що все ліквідне майно перебуває в заставі.

Грошей на рахунках також не вистачить на повернення боргу, вказали юристи "Богдан Моторс" у суді. Щоб не допустити банкрутства компанія наполягала на розстрочці, яка, на її думку, дозволить з часом повернути борг.

Юристи банку виступили проти такого рішення конфлікту. Господарський суд Києва 9 жовтня задовольнив позов "Укрексімбанку" і зобов'язав боржників погасити кредит.

Як повідомляється, кредит, що послужив причиною для суперечки, дев'ять років тому "Укрексімбанк" надав компанії "Кіа Моторс Україна" (з 2005 по 2009 років входила в корпорацію "Богдан" бізнесмена Петра Порошенка).

У січні 2010 року дистрибутор корейського автопрому уклав договір про переведення цього боргу на "Автоскладальний завод № 2" - дочірнє підприємство "Луцького автомобільного заводу", що входить в структуру "Богдан Моторс".

Це було пов'язано з розлученням недавніх партнерів: Петро Порошенко передав належну йому частку в корпорації "Богдан" Олегу Свинарчуку в 2009 році.

Пакет перейшов новому власнику в обмін на борг в 100 млн доларів і міноритарну частку Свинарчука в корпорації Roshen. Тоді ж замість корпорації "Богдан" дистрибутором.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: