"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Ведомости" можуть купити "друзі Путіна" - ЗМІ

Четвер, 16 жовтня 2014, 10:21

Пітер Гервей купує частку фінської компанії Sanoma в ряді російських видань, що входять у ВД Sanoma Independent Media.

Про це Forbes розповіли два джерела на медіаринку.

"Гервей - основний претендент, і угода може бути закрита найближчим часом", - говорить один з них.

До складу Sanoma Independent Media входять газети "Ведомости і The Moscow Times, а також ряд глянцевих журналів - Cosmopolitan, Esquire, Harper's Bazaar, Men's Health, National Geographic і Grazia.

Реклама:

Фінський медіахолдинг Sanoma оголосив про підготовлюваний продаж своїх російських медіаактивів восени 2013 року.

За даними газети "Ведомости", виручка Sanoma Independent Media в 2013 році знизилася на 5% до 5,2 млрд руб, EBITDA - на ті ж 5% до 1,1 млрд руб. Виручка Sanoma в Росії, Центральній та Східній Європі скоротилася в 2013 році на 13% - з 199,5 млн евро до 173,5 млн евро.

Сам Гервей в коментарі Forbes заявив: "Ніякої угоди немає, і ми дуже далекі від її підписання".

Фінська Sanoma в декількох ЗМІ володіє частками разом з іншими медіакомпаній.

Так, в газеті "Ведомости" Sanoma володіє тільки третиною акцій, ще по 33% належать Dow Jones (засновник американської газети The Walll Street Journal) і FT Group (засновник британської Financial Times).

За даними джерел Forbes, згодом Гервей може викупити пакети Dow Jones і FT Group.

Джерела Forbes також стверджують, що Гервей планує протягом 2015 продати активи SIM, в тому числі газету "Ведомости", холдингу "Газпром-Медіа" або структурам бізнесмена Юрія Ковальчука.

Сам Гервей як іноземець не зможе володіти більш ніж 20% SIM відповідно до поправок до закону про ЗМІ, які вступлять в силу з 2016 року.

Глава "Газпром-Медіа" Михайло Лесин заявив, що його холдингу активи Sanoma Independent Media "не цікаві ні за яких обставин".

Він додав, що не отримував пропозицій про покупку видань SIM. В "Національної Медіа Групі", що об'єднує медіаактиви Юрія Ковальчука 71 та Олексія Мордашова 12, від коментарів відмовилися.

Головний редактор "Ведомостей" Тетяна Лисова не стала коментувати продаж газети.

Гендиректор SIM Жан-Еммануель де Вітт заявив Forbes, що ні Sanoma, ні він як її представник в Росії "не коментують чутки". Представники Dow Jones і FT від коментарів відмовилися.

Сума операції поки невідома. Раніше видання РБК оцінювало вартість активів Sanoma Independent Media в діапазоні від 2,8 до 5,3 млрд руб. Консультує угоду Citibank. В Citibank на запит Forbes не відповіли.

Гервей відомий на російському ринку в першу чергу як засновник каналу СТС та радіо "Максимум".

Нагадаємо, 15 жовтня президент Росії Володимир Путін підписав закон про обмеження частки іноземних акціонерів у статутному капіталі російських ЗМІ на рівні 20% і заборону іноземцям виступати засновниками засобів масової інформації в РФ.

Норми, що встановлюються документом, будуть введені з 1 січня 2016 року. Власникам ЗМІ дається час до 1 лютого 2017 року на приведення всієї корпоративного ланцюжка у відповідність із законом, а нові документи про власників і засновників повинні бути передані в Роскомнадзор не пізніше 15 лютого 2017 року.

Зокрема, під дії закону потраплять CTC Media (канал "CTC"), другий після ВГТРК за охопленням аудиторії власник неефірних каналів в Росії шведський Viasat, видавничий дім Sanoma Independent Media (SIM), журнал Forbes, радіостанції "Ехо Москви", газета "Ведомости".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: