Путін обмежив участь іноземців в російських ЗМІ до 20%

Середа, 15 жовтня 2014, 11:10

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про обмеження частки іноземних акціонерів у статутному капіталі російських ЗМІ на рівні 20% і заборону іноземцям виступати засновниками засобів масової інформації в РФ.

Відповідний документ опублікований в середу на офіційному порталі правової інформацію, пише "Прайм".

Резонансний закон був схвалений Радою Федерації 1 жовтня.

З ініціативою внести поправки в російський закон "Про ЗМІ" виступили депутати Держдуми Вадим Дєньгін (ЛДПР), Володимир Парахін ("Справедлива Росія") і Денис Вороненко (КПРФ).

Реклама:

Чинне на той момент законодавство не обмежувало участь іноземних осіб в друкованих та мережевих виданнях, планка в 50% була встановлена ​​тільки на частку в телебаченні і радіо.

Норми, що встановлюються документом, будуть введені з 1 січня 2016 року. Власникам ЗМІ дається час до 1 лютого 2017 року на приведення всієї корпоративного ланцюжка у відповідність із законом, а нові документи про власників і засновників повинні бути передані в Роскомнадзор не пізніше 15 лютого 2017 року.

У разі порушення, відомство зобов'язане звернутися до суду для призупинення діяльності ЗМІ.

В тексті закону особливо наголошується, що обмеження на іноземну участь в ЗМІ вводяться, "якщо інше не передбачено міжнародним договором Російської Федерації".

Як приклад таких ЗМІ називалися міждержавна телерадіокомпанія "Мир" і телерадіокомпанія Союзної держави Росії і Білорусії.

Зокрема, під дії закону потраплять CTC Media (канал "CTC"), другий після ВГТРК за охопленням аудиторії власник неефірних каналів в Росії шведський Viasat, видавничий дім Sanoma Independent Media (SIM), журнал Forbes, радіостанції "Ехо Москви", газета "Ведомости".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: