Міненерго закликає урізати "зелені" тарифи на користь теплової генерації

Вівторок, 14 жовтня 2014, 16:30

Міненерговугілля закликає Нацкомісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, скорегувати тарифи енергогенерувальних компаній, урізавши "зелені" тарифи на користь теплової генерації.

Про це йдеться у прес-релізі міністерства.

Як зазначається, об’єднана енергосистема України працює в складних умовах, що викликані дефіцитом палива та руйнуванням електричних мереж та інфраструктури внаслідок бойових дій у Донецькій та Луганській областях.

У зв’язку з падінням видобутку та неможливістю відвантаження вітчизняного вугілля марок А+П, запаси вугілля цих марок за серпень та вересень 2014 року скоротились у 4 рази до критичного рівня 440 тисяч тонн.

Реклама:

"У зазначених умовах Міністерством енергетики та вугільної промисловості разом з системним оператором ОЕС України, енергетичними компаніями, що здійснюють виробництво та постачання електроенергії, вживаються всі можливі заходи для забезпечення сталої роботи енергосистеми України", - йдеться у повідомленні.

У прес-релізі наголошується, що метою покриття дефіциту палива організовано постачання імпортованого вугілля. До кінця поточного року заплановано імпортувати біля 4,2 тонни вугілля марок А+П, що дозволить забезпечити стабільну роботу теплових електростанцій та створити необхідні запаси вугілля для проходження опалювального сезону 2014-2015 років.

Зважаючи за збільшення вартості вугілля, додаткові витрати генеруючих компаній теплових електростанцій оцінюються на рівні 1,5-2 млрд гривень.

Для відшкодування зазначених витрат та збалансування фінансово-економічного стану підприємств галузі в умовах скорочення обсягів виробництва та зниження рівня розрахунків за електроенергію  Луганської та Донецької областей, необхідно терміново вжити заходи щодо відповідного корегування тарифів та цін на ринку електричної енергії.

Міністерством енергетики та вугільної промисловості було підготовлено відповідний пакет пропозицій, який включає оптимізацію тарифів для суб’єктів електроенергетичного ринку, а також зменшення тарифів для "зеленої" генерації, насамперед сонячної, які сьогодні є найвищими на ринку електроенергії та дозволяють отримувати надприбутки приватним енергокомпаніям, що утворені за минулої влади.

"Зазначені пропозиції, у разі їх прийняття на початку вересня, дозволили б забезпечити вкрай необхідні фінансові ресурси для генеруючих компаній та створити запаси вугілля на складах теплових електростанцій", - йдеться у повідомленні.

У Міненерго, повідомили, що Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, до цього часу не прийнято необхідні рішення, і  зазначені пропозиції Міністерства енергетики та вугільної промисловості залишились нереалізованими.

10 жовтня 2014 Міністерство енергетики та вугільної промисловості отримало звернення від компанії ДТЕК щодо неможливості забезпечити постачання вугілля на свої електростанції в необхідних обсягах для проходження опалювального сезону через недостатність фінансових ресурсів та незбалансованість тарифів теплової генерації.

Як зазначається, підприємства ДТЕК забезпечують видобуток більше половини обсягів енергетичного вугілля та виробляють до 70% електроенергії на теплових електростанціях.

За таких обставин зупинка теплових електростанцій ДТЕК призведе до виникнення значного дефіциту генеруючої потужності, що буде мати наслідком суттєве обмеження споживання електроенергії та відключення споживачів по всій країні.

"Міненергетики наголошує не недопустимості таких дій в умовах підготовки країни до опалювального сезону та звертається до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, терміново прийняти необхідні рішення для збалансування інтересів суб’єктів господарювання, споживачів і держави та не допустити порушень прав споживачів через виникнення ситуації, яка призведе до відключень електроенергії", - повідомляється у прес-релізі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!