"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вугілля є найдорожчим видом енергії в Європі - звіт ЄК

Вівторок, 14 жовтня 2014, 14:12

Виробництво електроенергії на вітрових електростанціях, розташованих на суходолі, коштує дешевше, ніж вугілля, газ і атомна енергетика, якщо враховувати вартість енергії та субсидій.

Про це свідчить дослідження Ecofys, замовлене й схваленого Європейською комісією, пише "Українська енергетика".

На основі аналізу даних Європейської вітроенергетичної асоціації, використаних у цьому звіті, вартість електроенергії з вітроелектростанцій на суходолі сягає приблизно 105 євро за МВт-год, газу - 164 євро,атомної енергетики - 133 євро та вугілля - від 162 до 233 євро.

Енергія з офшорних ВЕС коштує приблизно 186 євро за МВт-год, а сонячних електростанцій - 217 євро.

Реклама:

Загальна вартість виробництва енергії, включаючи такі зовнішні фактори, як якість повітря та зміна клімату, демонструє, що вугілля коштує дорожче за найвищу роздрібну ціну електроенергії в ЄС.

"Цей звіт підкреслює істинну вартість залежності Європи від викопних видів палива. Відновлювані джерела енергії регулярно критикують за те, що вони є занадто дорогими… однак звіт демонструє тривожну вартість вугілля, а також презентує вітроелектростанції на суходолі як дешевший і більш екологічно чистий спосіб отримання енергії", - зауважив заступник генерального директора EWEA Джастін Вілкс.

При цьому він підкреслив, що отримання енергії з вугілля є вже давно відомою технологією, а тому малоймовірно, що витрати в цій галузі буде найближчим часом знижено.

"Ми сильно субсидуємо найбруднішу форму вироблення електроенергії. У той час як прихильники використовують доступність вугілля в якості виправдання для його подальшого використання, іронія полягає в тому, що вугілля є найдорожчим видом енергії в ЄС", - додав Вілкс.

На його думку, доповідь є яскравим доказом того, що Європі задля поліпшення своєї конкурентоспроможності, безпеки і стану навколишнього середовища, потрібно більше використовувати енергію вітру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: