Продан: Україна наполягає на оплаті російського газу за фактом поставок

Понеділок, 13 жовтня 2014, 20:41

Україна позитивно оцінює наміри Росії скоротити розмір першого траншу оплати газового боргу з 2 до 1,45 млрд доларів і обсяг постачання газу в зимовий період - з 5 до 4 млрд кубометрів, однак цього недостатньо для вирішення проблеми.

Про це в коментарі виданню "Апостроф" заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

"Так, ми можемо погодитися - це були наші пропозиції. Але це лише одна з позицій цілого пакета, на яку Росія погодилася. Поки йдеться лише про суму. Але необхідно визначити, як буде здійснюватися подальша оплата за газ", - заявив Продан.

Україна наполягає, щоб постачання газу йшли не за передоплатою, а оплачувалися за фактом надходження газу, відповідно до умов чинного контракту. Росія на це поки не погоджується.

Реклама:

"Якщо ми починаємо оплачувати частково платежі, то нам потрібно повернутися до положень контракту, які визначають, що поставки газу відбуваються за фактом поставки, а не передоплатою", - зазначив Продан.

Також за його словами, Росія не погоджується на те, щоб протокол про умови відновлення поставок газу в Україну було підписано на рівні господарюючих суб'єктів, тобто НАК та "Газпром", наполягаючи на тому, щоб документ був підписаний на рівні міністрів енергетики.

"Ми вважаємо, що "Нафтогаз" і "Газпром" повинні підписати протокол. Російська сторона поки не погоджується. Їхня позиція полягає в тому, що підписанти - тільки міністри та єврокомісар", - зазначив Продан.

Нагадаємо, міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що Росія погодилася для поновлення постачань газу, припинених в червні 2014 року, скоротити розмір першого траншу оплати боргу з 2 до 1,454 доларів, а обсяг поставки газу в зимовий період - з 5 до 4 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: