"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нобелівську премію з економіки отримав француз Жан Тіроль

Понеділок, 13 жовтня 2014, 14:09

Лауреатом Нобелівської премії у галузі економіки став французький науковець, автор багатьох наукових праць з теорії ігор, теорії контрактів, теорії банків та фінансів - Жан Тіроль.

Про це йдеться у офіційному Твіттері Нобелівської премії.

Економіст отримав нагороду за дослідження ринкової сили та регулювання в економіці. Зокрема, Тіроль провів низку досліджень у сфері регулювання монополій, державних закупівель та приватизації.

 

Як відомо, у 2013 році лауреатами Нобелівської премії у галузі економіки стали американські вчені Юджин Фама, Ларс Хансен та Роберт Шиллер за емпіричний аналіз цін на активи.

Реклама:

Нобелівську премію з економіки за 2012 рік отримали американці Елвін Рот і Ллойд Шеплі.

Премії присуджуються за видатні наукові досягнення або за значний внесок у розвиток культури і суспільства (всього премія присуджується у шести категоріях).

Лауреати Нобелівської премії отримують диплом, медаль та грошову суму.

Фонд, у веденні якого знаходяться грошові виплати лауреатам премії, був створений в 1900 році на кошти Нобеля.

Розмір грошової виплати періодично корегувався.

Нагадаємо, офіційна назва Нобелівської премії з економіки - премія Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

У заповіті шведського вченого, складеному в 1895 році, про економіку не йдеться. Винахідник динаміту віддав своє майно природникам, літераторам і борцям за мир.

Більше 70 років цей припис дотримувався: премії вручали медикам, фізикам, хімікам, письменникам, поетам і політикам.

Водночас премія з економіки була заснована в 1968 році Банком Швеції, і формально вона не може вважатися Нобелівською, так як сам Альфред Нобель у своєму заповіті не вказав економіку.

За період з 1969 до 2013 років вручено 46 премій по економіці, з них 23 - лауреатам- "одинакам", 17 - одночасно двом особам, 6 - одночасно трьом. Таким чином, сьогодні премію вручили 75 економістам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!