Російські олігархи бояться, що Путін відбере їх статки - ЗМІ

Понеділок, 13 жовтня 2014, 13:41

Еліта в Москві побоюється, що Путін збирається пожертвувати економікою Росії заради політичних амбіцій.

Про це пише ZN.UA з посиланням на Washington Post.

Як повідомляється, західні санкції перекрили фінансування цілій галузі економіки Росії, російська енергетична сфера залишилася без необхідних їй технологій, а капітал масово йде з російського ринку.

При цьому інфляція росте, а рубль обвалюється кожен день через падіння цін на нафту. Тільки в цьому місяці Центробанк витратив 3 мільярди доларів на підтримку російської валюти.

Реклама:

Незважаючи на це, популярність Володимира Путіна досить висока. І він продовжує наступ на Україну "та інші пострадянські країни".

Глава "Сбербанку" Росії Герман Греф недавно застеріг Кремль від повторення помилок комуністичних керівників СРСР.

"Радянський Союз розпався через неймовірну некомпетентність його керівництва. Радянські керівників не поважали закони розвитку економіки. Нам треба зробити висновки з цієї історії", - сказав Греф.

Путін, у свою чергу, пообіцяв олігархам, що перегляду приватизації держмайна не буде.

В цей же час триває кримінальна справа проти мільярдера Володимира Євтушенкова, який не захотів продавати свою компанію "Башнефть" державній "Роснефть".

Деякі силовики з оточення Путіна кажуть про перехід економіки Росії на принципи, згідно з якими інтереси держави стоять перед всім. Це дозволило б мобілізувати капітал всередині країни для боротьби з санкціями Заходу. І саме цього боїться російська еліти в Москві.

"Справа Євтушенкова набагато страшніше, ніж справу проти "ЮКОСа". Тоді можна було сказати:" Ходорковський робив те, чого не треба було". Але Євтушенкова робив все правильно", - розповів виданню економіст, який попросив не називати його імені.

Деякі експерти припускають, що суворі економічні реалії і страхи олігархів змусять Путіна пом'якшити свою політику щодо України. Принаймні, і Київ, і Москва кожен по-своєму, але дуже зацікавлені в перемир'ї.

Інші аналітики припускають, що Путін пожертвує економікою заради своїх геополітичних амбіцій.

"Інвестори виявили, що для Путіна економічне зростання не пріоритет. Якщо Путін буде змушений вибирати між розвитком і Кримом, він вибере Крим", - сказав економіст з університету Сьянс-По в Парижі Сергій Гурієв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!