"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойовики планують "вимкнути" магістральний газогін на Донбасі - ЗМІ

Субота, 11 жовтня 2014, 11:45

Бойовики на Донбасі планують "вимкнути" з ГТС України мінімум один магістральний газопровід - "Союз", який забезпечує четверту частину транзиту російського газу до Європи.

Плани сепаратистів Донбасу про "газову" та енергетичної "автономії" створюють пряму загрозу стабільної роботи газотранспортної системи України, пише ZN.UA.

Протяжність газогону - 1567 км, він проходить через всю територію України з східного Новопскова, через полтавські газові родовища, зокрема Шебелінку, з експортними виходами на ГТС Угорщини (через газовимірювальну станцію Берегово) та Словаччини (через ужгородський напрямок). Проектна пропускна спроможність магістрального газопроводу "Союз" перевищує 26 млрд кубометрів на рік.

Крім транзиту російського газу, ця газова магістраль забезпечує доставку газу жителям кількох областей України. 

Реклама:

Крім того, в Донбаському регіоні знаходяться два ПСГ - Вергунського (в ньому зараз зберігається понад 176 млн кубометрів газу) і Краснопоповське (з запасом 19,5 млн кубометрів). Ці підземні сховища використовувалися в сезонний максимум для підтримки тиску в транспортному вузлі "Донбастрансгазу" і забезпечення Донецької та Луганської областей стабільним газопостачанням.

"Якщо на карту АТО накласти схему газової інфраструктури регіону, то чітко проглядається, що бойовики ведуть бойові дії акуратно по лінії проходження газомагістралей і найважливіших газорозподільних вузлів в Луганській і Донецькій областях", - зазначає видання.

Бойовики намагаються відсікти територію, по якій проходять газопроводи з російських Єльця, Петровська, Оренбурга і в напрямку Александрова Гая і Таганрога.

"Тобто в прямому сенсі слова під прицілом опинилися щонайменше трьох вхідних і двох виходять магістральних газопроводів в Луганській і Донецькій областях", - наголошується у статті ZN.UA.

Інфографіка ZN.UA 

Більш того, якщо подивитися на лінію створюваної буферної зони, то можна легко помітити, що вона поджимается все ближче до західної частини газової системи Луганської та Донецької областей, практично залишаючи можливість лише для газопостачання контрольованої українськими військами частини цих областей і найбільшого газоспоживачами - Маріуполя з його меткомбінатами "Азовсталь" та ім. Ілліча, контрольованих Ринатом Ахметовим.

"Не залишається без уваги сепаратистів і самозваних" республіканців "і Маріупольський торгівельний порт. При великому бажанні його можуть заблокувати, і тоді закуповуваний в ПАР вугілля дуже важко буде доставити на українські ТЕС", - пише ЗМІ.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!