"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада саботує перехід на європейські стандарти

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 17:48

Комітет з питань промислової та інвестиційної політики, який очолює депутат-регіонал, головний юрист СКМ - Юрій Воропаєв саботує процесу переходу на європейські стандарти для промисловості.

Про це йдеться  у прес-релізі "Реанімаційного пакету реформ".

Громадські активісти та експерти вимагають від народних депутатів ухвалити один з ключових євроінтеграційних законопроектів для виходу на ринок ЄС - "Про технічні регламенти і оцінку відповідності", в останній день сесійної роботи Верховної Ради VII скликання.

Як зазначається, відповідний законопроект складає тріаду законодавчих актів, імплементація яких усуне технічні бар’єри в торгівлі промисловими товарами та уможливить вихід української промисловості на ринок ЄС.

Реклама:

Не зважаючи на заяви представників Уряду та АПУ про ухвалення необхідного законодавства в рамках виконання ЗВТ, Верховна Раду блокує цей процес.

натиснути для збільшення 

Як повідомив Олег Рибачук, колишній віце-прем'єр-міністр з питань європейської інтеграції, відповідальність за саботаж процесу переходу на європейські стандарти для промисловості лежить на Комітеті з питань промислової та інвестиційної політики, який очолює є депутат-регіонал, головний юрист СКМ - Юрій Воропаєв.

"Саме цей комітет мав дати висновок по відповідному законопроекту для включення його в порядок денний сесії ВРУ, але зробив це лише у вересня. А тепер шанси на його ухвалення залишаються мінімальними", - додав він.

Співавторка законопроекту Ксенія Ляпіна повідомила, що законопроект про технічні регламенти входить до переліку законодавства, необхідного для виконання економічної частини Угоди про асоціацію.

За її словами, Законопроект розроблявся у співпраці з бізнесом та профільними незалежними експертами і був внесений до парламенту ще влітку.

"Проте депутати-регіонали заблокували цей процес. Зараз закон випущений з профільного комітету, але залишився єдиний день роботи ради", - заявила Ляпіна.

Експертка Реанімаційного пакету реформ та спів координатор інформаційної кампанії "Сильніші разом" Любов Акуленко наголосила, що Верховна рада має ухвалити цей закон саме 14 жовтня, тому що він містить механізми для прийняття європейських директив, що дозволить вже 14 жовтня розпочати процес переходу на європейські стандарти та виконання всіх зобов’язань у промисловій сфері.

"У разі його не ухвалення торгівлю промисловими товарами буде ускладнено ще як мінімум на рік", - вважає Акуленко.

Денис Ткаченко,  Експерт Комітету харчової промисловості Американської торгівельної Палати в Україні заявив, що прийняття Законопроекту однозначно сприятиме виходу промислових товарів національного виробника як на Європейські ринки, так і на ринки інших розвинутих країн світу, та компенсує втрати українських експортерів від недружньої торгової політики РФ за рахунок взаємного визнання відповідності якості товарів.

"Приведення у відповідність національних обов’язкових технічних регламентів Європейського Союзу  стимулюватиме безперешкодний обіг продукції між Україною та країнами ЄС", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: