Економіка Росії почне зростати в кращому випадку в 2016 році - Рубіні

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 11:53

Зростання економіки Росії в цьому і наступному році може бути нульовим або навіть від'ємним, а її підйом в кращому випадку розпочнеться в 2016 році.

Про це заявив лауреат Нобелівської премії з економіки Нуріель Рубіні, що передбачив світову фінансову кризу 2008-2009 роках, пишуть "Ведомости".

"Зростання ВВП Росії в 2014 році буде нульовим або взагалі від'ємним, і наступний рік точно не буде краще цього, так що, навіть якщо дія санкцій буде призупинена, російська економіка почне зростати в кращому випадку з 2016 року", - заявив економіст.

За його словами, зараз економіка Росії "переживає не найкращі часи", вона зросла приблизно на 8% в рік з 1998 по 2008 р у зв'язку з великою кількістю економічних реформ, але з кризи 2008 року ріст зупинився.

Реклама:

"Росія набагато наблизилася до того, що люди відносять до державного капіталізму. Подивіться на енергосектор. Приватний сектор в Росії до цих пір дуже слабкий", - впевнений Рубіні.

На думку Рубіні, перед владою Росії стоїть питання: чи дійсно вони хочуть, щоб приватний сектор займав вагому частину в економіці, або ж важливіше перекладати ще більше приватних активів в держсектор.

Зараз на російську економіку крім ескалації відносин з Заходом тисне падіння цін на сировину. Вихід у цій ситуації - початок диверсифікації економіки, при якій вона не залежатиме так сильно від цін на сировину, переорієнтація її на приватний сектор і виробництво, вважає Рубіні.

Крім того, в найближчі п'ять-шість років Європа перестане купувати у Росії газ і перейде на американський.

Падіння цін на сировину - одна з причин ослаблення рубля.

"Якщо ці ціни продовжать падати, стануть падати і обсяги експорту сировини. Поступово прискориться інфляція, і Центральний банк Росії виявиться в пікантній ситуації: якщо він спробує зупинити ослаблення рубля підвищенням процентної ставки, це ще більше послабить економіку, але якщо такого кроку не зробити, то це може обрушити рубль і викличе ще більшу інфляцію. Серйозна дилема", - констатує економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!