Думка експерта: Ухилятися від податку на нерухомість стало простіше

Середа, 1 жовтня 2014, 19:11

Закон який дозволяє переводити дачні будинки в житлові може використовуватися для ухилення від сплати податку на житлову нерухомість.

Таку думку висловив юрист податкової практики Юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Євген Васьковський.

"У законі сказано, що громадяни мають право переводити дачні і садові будинки у житлові. Тобто дане переведення не є обов'язковим для громадян", - заявляє юрист.

При цьому, на його думку, даний закон цілком може використовуватися для ухилення від сплати податку на житлову нерухомість.

Реклама:

"Згідно з положеннями статті 265 ПКУ житлова нерухомість обкладається податком. Не обкладаються податком садові або дачні будинки, але не більше одного такого будинку на одного платника податків", - розповідає Васьковський.

За словами юриста, також не обкладаються податком квартира або квартири, що знаходяться у власності одного платника податків, загальною сумарною площею 120 кв. м або менше і житловий будинок або житлові будинки, що знаходяться у власності одного платника податків, загальною сумарною площею 250 кв. м або менше.

Також не обкладаються податком квартира (квартири) + житловий будинок (будинки), що знаходяться у власності одного платника податків, загальною сумарною площею 370 кв. м або менше.

Юрист наводить приклад можливого ухилення від сплати податку на нерухомість.

"Платник податків володіє квартирою площею 300 кв. м і дачним або садовим будинком площею 50 кв. м. До прийняття закону він повинен був сплачувати податок за 180 кв. м квартири (враховуючи пільгу в 120 кв. м для квартир)", - відзначає юрист.

"Тепер він зможе перевести свій дачний або садовий будинок в житловий, стане власником і квартири, та житлового будинку, отримає пільгу в 370 кв. м і, враховуючи, що загальна площа йому житлової нерухомості (квартира + будинок) становить 350 кв. м , сплачувати податок не буде (менше 370 кв. м)", - пояснює Васьковський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!