"Газпром" скоротив поставки газу за кордон на 24%

Середа, 1 жовтня 2014, 11:09

"Газпром" у вересні скоротив поставки газу за кордон на 24%.

Таку оцінку наводять аналітики "Уралсиб кепітал" з посиланням на попередні дані ЦДУ ПЕК, пише "Прайм".

Сукупний експорт "Газпрому", включаючи всі газопроводи і СПГ, в минулому місяці становив близько 13,8 мільярда кубометрів.

Скорочення поставок майже на чверть у річному вираженні відобразило зниження експорту в країни далекого зарубіжжя на 18,6%, а також нульовий обсяг поставок в Україну, відзначають аналітики.

Реклама:

При цьому темпи, з якими падає експорт "Газпрому", збільшуються: у липні зниження поставок становило 7%, в ​​серпні - вже 12%.

У першій же половині року ситуація була зовсім іншою: спостерігалося збільшення експорту в країни далекого зарубіжжя на 1-2% рік до року, тоді як сукупний експорт в першому кварталі був стабільний, а в другому - зріс на 1%.

В останні місяці європейські країни скаржилися на те, що "Газпром" суттєво скоротив поставки.

Головним чином скарги приходили з Польщі та Словаччини, які реверсом поставляють газ в Україну. У Варшаві говорили про практично дворазове скорочення об'ємів, що поставляються.

В результаті Польща на короткий час була змушена зупинити реверс в Україну.

"Скорочення експорту в країни далекого зарубіжжя в третьому кварталі на 16% рік до року є тривожною ознакою того, що четвертий квартал, який надасть більш істотний вплив на результати за 2014 року, ніж другий і третій квартали, також може стати великим розчаруванням. Це може статися, якщо Газпром спробує обмежити поставки в Східну Європу до рівня фактичного добового споживання, щоб запобігти реекспорт в Україну", - йдеться в огляді "Уралсиб Кепітал".

За підсумками року аналітики прогнозують зниження експорту "Газпрому" на 5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!