Малому та середньому бізнесу обіцяють доступ до тендерів на рівні великих компаній

Вівторок, 9 вересня 2014, 17:38

Нова система держзакупівель, пілотний проект якої планується запустити вже до кінця року, дозволить малому і середньому бізнесу брати участь у тендерах на рівні з великими компаніями.

Про це на круглому столі у вівторок заявив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків, передає "УНІАН".

"Ми сподіваємося, що цей пілотний проект доведе усім, що можна економити на закупівлях, що середній і малий бізнес може брати участь у закупівлях. Один з показників ефективності нової системи - це кількість малого і середнього бізнесу, який бере участь у закупівлях і надає послуги органам державної влади. Це буде фактом прозорості, фактом мінімальної ціни", - вважає Шимків.

Думку заступника голови АП підтримала народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічної політики Ксенія Ляпіна, яка вважає, що нова система держзакупівель дозволить малому бізнесу брати участь і вигравати у тендерах.

Реклама:

"Коли ми проводили опитування серед малого бізнесу, чому вони не беруть участь у тендерних закупівлях, то перше, що вони говорили: ми не віримо, що можемо виграти, навіщо нам витрачати час і гроші, щоб готувати свої пропозиції. У нас коло учасників держзакупівель штучно звужене. Мені здається, новою моделлю ми розширимо це коло", - сказала Ляпіна.

У свою чергу грузинський консультант, колишній заступник міністра юстиції Грузії Георгій Вашадзе, який входить до групи грузинських експертів, які допомагають у розробці нової системи держзакупівель, відзначив, що Україна щодня зазнає збитків на суму 10 млн дол. через непрозорість тендерів.

"Ми підрахували, що реально щодня бюджет України економитиме 10 млн доларів (у разі запровадження нової системи держзакупівель), що і справді дуже великі гроші, особливо для країни, яка у такій кризі", - відзначив Вашадзе.

Також він підкреслив, що грузинські експерти не прагнули реалізувати грузинську модель у новій системі держзакупівель в Україні, а орієнтувалися на місцеві особливості і досвід українських колег.

Нова система передбачає перехід торгів у сфері держзакупівель на електронну систему, що дозволить значно підвищити прозорість у цій сфері.

Пілотний проект планується запустити до кінця року у Міністерстві юстиції України, після чого система запрацює і в інших міністерствах.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!