НБУ: Валюту з рахунку можна отримати через касу

Четвер, 4 вересня 2014, 15:02

Іноземну валюту з власного поточного рахунку, депозитного рахунку уповноважений банк може видати через касу банку за заявою на видачу готівки.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Нацбанку в Facebook.

"У зв’язку із численними запитами банків щодо практичного застосування окремих вимог постанови Правління Національного банку № 540 "Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України" Національний банк надає такі роз’яснення", - йдеться у повідомленні.

Згідно із підпунктом 13 пункту 1 Постанови № 540 видача готівкових коштів у межах України за електронними платіжними засобами, що емітовані як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється виключно в гривнях.

Реклама:

У повідомленні наголошується, що зняття готівкових коштів з поточних (в тому числі карткових) та депозитних рахунків з використанням електронних платіжних засобів, здійснюється виключно в гривнях.

При здійсненні такої операції використовується курс купівлі безготівкової іноземної валюти за гривню уповноваженого банку на час здійснення операції (без подання відповідної заяви клієнтом).

В той же час, якщо клієнт бажає отримати готівкові кошти в іноземній валюті з власного поточного, депозитного рахунків, уповноважений банк здійснює видачу готівкової іноземної валюти через касу банку за заявою на видачу готівки.

"Відповідно до 14 пункту 1 Постанови № 540 іноземна валюта, переказана з-за кордону на користь фізичної особи - резидента і нерезидента для виплати готівкою без відкриття рахунку, виплачується одержувачу виключно в гривнях", - повідомляє НБУ.

Також зазначається, що з метою виконання цієї вимоги уповноважені банки мають здійснювати виплату таких переказів: готівкою в гривнях без відкриття рахунку за курсом купівлі безготівкової іноземної валюти за гривню уповноваженого банку на час здійснення операції; якщо клієнт бажає отримати кошти в іноземній валюті, банк здійснює зарахування таких коштів на поточні рахунки клієнтів.

Видача готівкової іноземної валюти з поточних, депозитних рахунків здійснюється з урахуванням обмежень встановлених Постановою № 540.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!