"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Експортна динаміка буде погіршуватися

Вівторок, 30 вересня 2014, 19:41

Експортна динаміка в Україні продовжить погіршуватися в найближчі місяці у зв'язку з негативним впливом військового конфлікту на сході на сталеливарні і машинобудівні підприємства регіону.

Таку думку висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

За її словами, динаміка поточного рахунку в серпні була несподівано позитивною, незважаючи на негативний вплив військового конфлікту в східних регіонах на експорт.

"Загальний експорт товарів знизився на 17% (проти -7,7% у липні), так як експорт металургійної, машинобудівної та хімічної галузей впав на 10%, 37% і 41% відповідно", - заявила Бєлан.

Реклама:

Вона також зазначила, що експорт сільськогосподарської продукції в серпні був слабким (+ 4% проти + 26% в липні).

Тим не менш, падіння експорту було компенсоване значним зниженням імпорту (-42%), в результаті чого відбулося поліпшення зовнішньоторговельного сальдо.

Так, енергетичний імпорт скоротився на 50% на тлі відсутності імпорту газу з Росії, а неенергетичний імпорт впав на 40%, відображаючи слабкий внутрішній попит, а також поновилися девальваційні процеси на валютному ринку.

"Балансу фінансового рахунку в серпні надали підтримку чистий приплив зовнішніх запозичень в держсектор - 0,2 млрд доларів і ПІІ - 0,2 млрд доларів третій місяць поспіль, і надходження за статтею "інший капітал", - заявила Бєлан.

На думку експерта, це було компенсовано відтоком коштів через готівковий валютний ринок, який в серпні все ж залишився помірним на рівні 0,2 млрд доларів, і відтоком боргового капіталу з приватного сектора - 0,5 млрд доларів.

"Незважаючи на практично збалансоване сальдо платіжного балансу, в серпні спостерігався значний девальваційний тиск на гривню", - відзначає експерт.

За її словами, поясненням цьому може служити той факт, що не всі валютні потоки, що відображаються в статистиці, потрапляють на валютний ринок. Наприклад, держава не продає валюту, отриману у вигляді зовнішніх позик, а накопичує її для майбутніх виплат.

"Ми очікуємо, що експортна динаміка продовжить погіршуватися в найближчі місяці у зв'язку з негативним впливом військового конфлікту на сході на сталеливарні і машинобудівні підприємства регіону", - заявила Бєлан.

Вона також зазначила, що передумов для відновлення імпорту неенергетичних товарів також немає, і останні обмеження НБУ на валютному ринку можуть привести до його подальшого зниження.

"У той же час, енергетичний імпорт в найближчі місяці буде зростати через збільшення поставок газу. Очікуване зростання імпорту газу і зниження експорту несуть ризики погіршення нашого прогнозу дефіциту поточного рахунку на 2014 рік, який зараз становить 3,0% ВВП або 3,8 млрд доларів", - підсумувала Бєлан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: