НБУ пом'якшив низку заходів щодо запобігання банкрутства банків

Вівторок, 30 вересня 2014, 11:17

Нацбанк може пом'якшити істотні умови кредитів, наданих банкам, зокрема, в частині ставки, графіка повернення заборгованості, переліку забезпечення для підтримки їх ліквідності в обмін на збільшення регулятивного капіталу банку.

Відповідну постанову №602 правління НБУ прийняло 25 вересня і на оприлюднило 30 вересня.

НБУ уточнює, що програма фінансового оздоровлення повинна містити програму капіталізації банку, затверджену його спостережною радою, яка складена з дотриманням термінів та обсягів докапіталізації за результатами діагностичного обстеження банку, а також з урахуванням накладених обмежень на діяльність банку в зв'язку з його кредитуванням центробанком.

Згідно з постановою, процентна ставка по переглянутому кредитниму договору визначається на дату його укладення на рівні облікової ставки НБУ плюс 1,5 процентних пункту (п.п.) і протягом дії кредитного договору підлягають коригуванню в разі зміни облікової ставки.

Реклама:

Зміна істотних умов здійснюється за наявності прийнятного і достатнього забезпечення для задоволення вимог НБУ.

Крім того, з власником істотної участі в банку контролером за його згодою укладається договір фінансового поручительства на суму заборгованості.

Згідно з постановою, НБУ може відмовити в перегляді умов кредиту, якщо структура власності банку не відповідає вимогам прозорості, встановленим Національним банком.

Документом встановлено, що рішення про зміну істотних умов приймає правління Національного банку на підставі клопотання банку за поданням генерального департаменту банківського нагляду.

Кінцевий термін погашення переглянутих кредитів - не пізніше 20 грудня 2018 з щорічним поверненням не менше 25% його суми і щомісячної сплатою відсотків.

"Одночасно з метою забезпечення інструменту згортання надлишку ліквідності в банківському секторі України в разі стабілізації ситуації в банківській системі та покращення стану ліквідності банків Національний банк у кредитному договорі передбачає умову про перегляд графіка повернення банком залишку заборгованості в кінці кожного року, починаючи з грудня 2015", - йдеться в постанові.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!