"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін хоче побудувати нові енергоблоки АЕС

Середа, 3 вересня 2014, 16:12

Уряд України ухвалив рішення про будівництво нових енергоблоків атомних електростанцій та має намір до кінця року знайти партнера для реалізації цього проекту.

Про це повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми ухвалили рішення про необхідність будівництва нових атомних блоків в Україні для більшого обсягу електроенергії на безпечних АЕС... До кінця поточного року буде укладено угоду про будівництво нових блоків", - заявив прем'єр, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у Києві в середу.

Він зазначив, що існують певні технічні проблеми, пов'язані з тим, що на відведених під будівництво майданчиках раніше передбачалося будівництво радянських енергоблоків водо-водяних енергетичних реакторів, проте ці проблеми буде вирішено.

Реклама:

Яценюк визнав, що сьогодні Україна залежить від постачань російського ядерного палива, але провадить роботу з диверсифікації.

Він нагадав, що вже укладено угоду з американською Westinghouse про альтернативні постачання ядерного палива, й повідомив, що наразі обсяги закупівлі цього палива зростають.

Як повідомлялося, "Енергоатом" з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС України спільно з Westinghouse 2000 року розпочав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року "Енергоатом" уклав із Westinghouse Electric Sweden AB (Швеція) комерційну угоду на забезпечення в 2011-2015 роках свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000.

У квітні 2014 року "Енергоатом" і Westinghouse домовилися щодо продовження до 2020 року наявного контракту на постачання ядерного палива на українські АЕС, яке виготовляється на виробничих потужностях в місті шведському Вестеросі.

Основним постачальником ядерного палива для АЕС України є російська паливна компанія "ТВЕЛ".

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!