Думка експерта: Імпортне вугілля вигідніше, ніж субсидії для українського вуглепрому

Субота, 27 вересня 2014, 17:09

Субсидії на підтримку вітчизняного вуглепрому обходяться державі дорожче, ніж закупівля імпортного вугілля.

Такої думки дотримується аналітик "CASE Україна" Євген Дубогриз.

За його словами, кажучи про вугілля, необхідно чітко розрізняти два поняття.

"Перше: рядове вугілля - те, що витягують з-під землі. Друге: готова вугільна продукція (синонім - товарне вугілля): те, що спалюється на електростанціях або використовується в металургії як сировина", - пояснює аналітик.

Реклама:

Рядове вугілля може бути і товарним в тому випадку, якщо видобута сировина не вимагає збагачення. Але, як правило, вугілля українського видобутку потрібно збагачувати - вугільні пласти у нас, в основному, тонкі, в результаті на-гора доводиться видавати багато порожньої породи, каже він.

Так, за даними Дубогриза, в нинішньому році і минулому кількість порожньої породи у вугіллі, що видобувалося в Україні становила 40,2%. Це середня величина. На окремих шахтах порожньої породи видобувають більше, ніж, власне, вугілля, підкреслює експерт.

Тобто, таким чином, Україна видобуває вугілля удвічі більше, ніж з нього виходить готової продукції.

Водночас, Дубогриз нагадує, що субсидії, або, точніше, витрати на державну підтримку вугільної галузі залежать від обсягу видобутку (виробництва саме рядового вугілля).

За його словами, за перші 7 місяців 2014 кожна тонна вугілля (мова про товарне вугілля, яке можна використовувати для спалювання на ТЕС), видобутого держшахтами, обходилася бюджету в середньому в 115 доларів за тонну. Це безповоротні втрати - гроші, які попросту пішли з бюджету, наголошує експерт.

За даними "CASE Україна", кожен з платників податків за рік віддав 600 гривень на утримання шахт, загалом це 12 млрд гривень - або 41% військового бюджету країни.

При цьому, каже він, південноафриканське або австралійське енергетичне вугілля зараз можна купити, з урахуванням доставки в Україну і перевалки, приблизно за 95-100 доларів за тонну. Оптова ціна реалізації вугілля ТЕС в липні - 653 гривень за тонну або приблизно 50 доларів за тонну.

"Куплене за бюджетні гроші імпортне вугілля обійдеться бюджету (платникам податків) приблизно в 50 доларів за тонну - на 60-65 доларів за тонну дешевше того, що видобувається на держшахтах", - констатує експерт.

Дубогриз також наголошує, що за якістю іноземне вугілля виграє - середня зольність українського за перші 7 місяців -26%, теплота згоряння - 5000-6000 ккал/кг, стандартна специфікація, наприклад, південноафриканського припускає 20% зольність і теплоту згоряння не нижче 5500 ккал/кг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: