ЄС став головним ринком збуту для українських товарів

П'ятниця, 26 вересня 2014, 19:12

Цього року 13 областей України мають суттєво більші об’єми експорту до ЄС, ніж до Росії, а в 2013 році лише в 6 областях нашої держави підприємства були більш орієнтованими на ринок ЄС.

Про це заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Валерій Пятницький, передає прес-служба Мінекономрозвитку.

"На сьогоднішній день український бізнес досить диференційований, і це добре. Останні події, розвиток відносин з РФ, продемонстрували, що український бізнес вміє пристосовуватись до ситуації, коли скорочується обсяг експорту, наприклад, до Росії, і вдало знаходить інші успішні ринки", - зазначив торговий представник України.

За словами Пятницького, в 2014 році український експорт до Європейського Союзу суттєво збільшився і вже перевищує одну третину від загального об’єму експорту.

Реклама:

"Якщо подивитися поточні тенденції цього року, то наш експорт до ЄС в загальному експорті перевищив вже одну третину. Причому, в минулі роки він коливався на рівні 25-26%, тобто, це приблизно чверть. Так сталося в силу того, що суттєво скоротився наш експорт до країн СНД, в першу чергу до РФ і Казахстану", - зауважив він.

Крім того, Пятницький підкреслив, що цього року суттєво зросла кількість регіонів України, де підприємства переорієнтувались на експорт до Європи.

"На сьогодні 13 областей мають суттєво більші об’єми експорту до ЄС, ніж до Росії, а ще в одному регіоні України ці показники рівнозначні. Натомість, у 2013 році лише в 6 областях нашої держави підприємства були більш орієнтованими на ринок ЄС, ніж на російський ринок", - сказав Пятницький.

Торговий представник України додав, що навіть підприємства Луганщини й Донеччини більш охоче поставляють продукцію до Європейського Союзу.

"Як не дивно, Луганська і Донецька область більше торгують з Європейським Союзом. Там, де ситуація контрольована і спокійна, бізнес знаходить собі ті ринки, де йому принаймні не створюють додаткових перешкод", - зазначив він.

За його словами, європейський ринок - стабільний, прозорий, зрозумілий, більше того, починаючи з кінця квітня Європейський Союз увів для України режим автономних торговельних преференцій, тобто мито нульове.

"Отже, ви обираєте: на російському ринку нібито мито також нульове, але на європейському ринку вам не створюють додаткових перешкод, а в Росії то виявляють, що походження товару не таке, то санітарні норми якісь не такі, і так далі, причому це абсолютно штучно", - акцентував Пятницький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!