ЄК: Україна до кінця жовтня повинна оплатити 2 мільярди "Газпрому"

П'ятниця, 26 вересня 2014, 17:09

ЄС, Україна і Росія досягли попередніх домовленостей про забезпечення поставок газу впродовж зимового періоду.

Про це сказав комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер на брифінгу після переговорів з міністром енергетики Росії Олександром Новаком і міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Проданом в Берліні.

Комісар зазначив, що відповідно до досягнутих попередніх домовленостей, Україна до кінця жовтня перерахує "Газпрому" 2 млрд доларів у вигляді оплати за раніше поставлений газ, а до кінця року - ще 1,1 млрд доларів.

При цьому, Єврокомісія попросить Міжнародний валютний фонд про надання необхідних гарантій для України.

Реклама:

Комісар нагадав, що раніше "Нафтогаз" і "Газпром" звернулися до Стокгольмського арбітражу для вирішення спору про ціну поставленого газу.

І якщо арбітраж погодиться з українськими доводами щодо того, що ціна за газ, поставлений у листопаді-грудні 2013 року і з квітня по червень 2014 року, повинна становити 285 доларів за тисячу кубів, це означатиме, що Україна повністю погасила свої борги.

У разі, якщо суд прийме сторону російської сторони, Україні доведеться доплатити ще 2 млрд доларів.

Крім цього, Еттінгер повідомив, що Європейська комісія пропонує Україні закупити у російського "Газпрому" на умовах передоплати 5 млрд кубометрів природного газу за ціною 385 доларів за тис куб м для проходження осінньо-зимового періоду.

Це, начебто, буде проміжна ціна тимчасового газового контракту, який діятиме до кінця березня 2015 року, поки Стокгольмський арбітраж не ухвалить рішення по газовому спору.

"Ми приходимо до приблизно однакової технічної картини. Україні необхідна закупівля як мінімум 5 або 10-12 млрлд кубометрів газу для безперебійного газопостачання взимку і безперебійного транзиту газу", - сказав Еттінгер.

Він також повідомив, що обсяг поставок протягом наступних 6 місяців може бути збільшений.

Еттінгер також зазначив, що сторони повинні в найближчі дні провести консультації зі своїми урядами з тим, щоб наступного тижня, якщо не буде заперечень, закріпити досягнуті домовленості.

"До кінця наступного тижня ми можемо мати обов'язковий до виконання протокол", - сказав комісар.

В цілому, він заявив, що високо оцінює шанси того, що домовленості між РФ, Україною і ЄС по газу будуть досягнуті.

"Сьогодні ми підготували якісний проект для "зимового пакета", і я впевнений, що цей проект може отримати згоду учасників у Москві та Києві. Я думаю, шанси, що всі учасники підпишуть цей пакет, дуже великі", - сказав він журналістам.

"Якщо "Зимовий пакет" не буде прийнятий, то є небезпека повторення січня 2009 року", - не виключив Еттінгер.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: