Угорщина отримає більше російського газу, припинивши постачання в Україну

П'ятниця, 26 вересня 2014, 16:55

Угорщина домовилася про збільшення закупівель газу в Росії.

Про це повідомив прем'єр-міністр Віктор Орбан після переговорів з главою "Газпрому" Олексієм Міллером, передає "Reuters".

"Я провів переговори з Росією, з главою Газпрому, про те, що нам в майбутньому знадобиться багато газу, щоб наповнити газосховища. І ми отримаємо цю кількість", - сказав Орбан, не уточнивши, про який обсяг йдеться.

Угорщина хоче наповнити газосховища напередодні зими, щоб убезпечити себе на випадок можливих перебоїв у постачанні, пов'язаних з ситуацією в Україні.

Реклама:

Угорська газопровідна компанія FGSZ повідомила в четвер, що на невизначений час зупиняє постачання газу в Україну, викликавши протест Києва.

"Нафтогаз закликає ЄС прийняти колективне рішення щодо забезпечення енергетичної безпеки Європи та виконання внутрішніх правил ЄС. Ні країни ЄС, ні Україна не повинні перебувати під політичним тиском шляхом енергетичного шантажу", - йдеться в заяві на сайті Нафтогазу.

"Ми очікуємо, що всі країни-учасниці ЄС сприятимуть реверсивним потокам відповідно до домовленостей Європейської ради... Ніщо не заважає компаніям ЄС вільно розпоряджатися газом, який вони купують у "Газпрому", включаючи продаж газу як покупцям в ЄС, так і третім країнам, включаючи Україну", - сказала представник Єврокомісії.

Домовленість Газпрому з Угорщиною може бути частиною стратегії Москви щодо України, припускає аналітик Standard Bank Тімоті Еш.

"Угорщина також зупинила реверсивні поставки газу в Україну. Це сталося після зустрічі глави "Газпрому" Олексія Міллера з Орбаном 22 вересня і, можливо, пов'язано з угодою Угорщини про модернізацію ядерних електростанцій вартістю 10 мільярдів євро, яку в значній мірі оплачує Росія", - написав Еш.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: