"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Український "Альфа-банк" стягне борги з російської Valinor

П'ятниця, 26 вересня 2014, 11:21

Московський арбітраж 17 вересня зареєстрував позов українського Альфа-банку до 11 компаній, що входять до групи Valinor, сума позовних вимог - 46,3 млн руб.

Про це пишуть "Ведомости".

Як повідомляється, засідання призначено на 6 листопада.

Прес-служба українського Альфа-банку на запит не відповіла, як не відповів на дзвінок і основний власник Valinor Кирило Подільський.

Реклама:

Ще три роки тому Valinor (колишні агропідрозділи Valars Group) вважалася одним з найбільших агрохолдингів Росії та одним з найбільших експортерів російського зерна.

Як відомо, Valars Group в 2006 році заснував Подільський.

У 2011 році агропідрозділи Valars Group перетворили в самостійну структуру, яка отримала назву Valinor. Тоді ж Valinor оголосила про плани провести IPO на Варшавській фондовій біржі.

У меморандумі до розміщення компанія повідомила, що контролює 358 000 га сільгоспземлі (235 000 га - в Росії і 123 000 га - в Україні, в обробці 91,5%) і великі складські активи - три бункера в Росії і чотири елеватора на Україні сукупної місткістю 972 000 тонн.

За даними кіпрського реєстру на 9 травня 2011, 99,9% Valinor Public Limited належало кіпрській Valars Management Limited.

Перша заборгувала Deutsche Bank 45 млн доларів (на липень 2012), друга - таку ж суму українському Альфа-банку (на квітень 2011).

Борг перед Альфа-банком - приблизно 30 млн доларів, говорить міноритарний акціонер Valars Management Limited Едуард Курочкін.

За його словами, загальне боргове навантаження групи не змінилося - близько 500 млн доларів, ростуть тільки відсотки.

Це підтверджують і 13 позовів Deutsche Bank до вхідних в Valinor компаній (справи будуть розглянуті арбітражними судами Ростовської області та Ставропольського краю в жовтні-листопаді 2014 р).

З них випливає, що лондонське відділення Deutsche Bank видало компанії кредит у два транші, сума основного боргу по одному - 65 млн доларів, по іншому - 183,5 млн доларів.

Однак за два роки, поки кредити не обслуговувалися, банк нарахував відсотки, в тому числі штрафні, - близько 50 млн доларів. В результаті загальна сума вимог зросла до 298,1 млн доларів.

Розмір позики становив 265 млн доларів, інше - відсотки по кредиту та пеня, пояснює партнер Dechert Russia LLC Дмитро Курочкін, який представляє інтереси Deutsche Bank в суді.

За його словами, обидва транши проведені в 2011 році. Позика забезпечена різними інструментами і окремого позову до Valinor Public Limited не висувалося: "Наш клієнт прийняв рішення реалізувати свої права, пред'явивши позов до 15 поручителям; Valinor Public Limited залучена в якості третьої особи".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!