"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держава хоче потіснити Ахметова з енергоекспорту

Середа, 24 вересня 2014, 15:28

Державна НАЕК "Енергоатом" до кінця вересня проведе переговори щодо організації експортних поставок електроенергії до Польщі з Хмельницької АЕС.

Про це повідомив президент "Енергоатому" Юрій Недашковський журналістам на форумі "Паливно-енергетичний комплекс України" у середу, 24 вересня.

"Наступного тижня делегація "Енергоатому" і "Укренерго" виїжджає до Польщі на переговори і, думаю, до кінця року ми зможемо представити нашому уряду можливості експорту електроенергії в Європу", - сказав він.

За словами Недашковського, з другого блоку ХАЕС можна експортувати близько 7 млрд кВт/год в рік, а для передачі електроенергії планується задіяти існуючу лінію 750 кВ "Хмельницька АЕС-Жешув".

Реклама:

Крім поставок електроенергії до Польщі "Енергоатом" вивчає також питання експорту в Угорщину.

Як зазначив Недашковський, під експортні контракти можна залучити кошти для модернізації обладнання ХАЕС і його синхронізації з європейською енергосистемою.

Як відомо, експорт електроенергії наразі повністю контролює Ринат Ахметов через енергохолдинг ДТЕК; зокрема в напрямку Польщі експорт здійснюється з Добротвірської ТЕС.

Проте на сьогоднішній день він повністю зупинений через події на сході Україні.

Дзеркало тижня

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!