"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄК пропонує Україні й Росії підписати тимчасовий газовий контракт

Вівторок, 23 вересня 2014, 14:44

Європейська комісія пропонує Україні і Росії підписати тимчасовий газовий контракт до остаточного рішення Стокгольмського арбітражу, для того щоб стабільно пройти зимовий період 2014-2015 років. 

Про це за підсумками засідання Ради міністрів Енергетичного співтовариства в Києві заявив віце-президент Європейської комісії з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, передає "УНІАН".

"Ідея полягає в тому, щоб знайти проміжне рішення (у газовому спорі України і Росії )... укласти проміжний контракт на певні обсяги газу, який повинен бути поставлений "Газпромом" "Нафтогазу" за проміжною ціною", - сказав він. 

За його словами, остаточне ж рішення щодо ціни газу для України прийме Стокгольмський арбітраж, куди "Нафтогаз" у червні поточного року подав позов до "Газпрому". 

Реклама:

Також Еттінгер додав, що таке тимчасове рішення необхідне для того, щоб стабільно пройти майбутній зимовий період.

Як відомо, у середині червня Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подала позов до російського газового монополіста "Газпрому" в Арбітражний інститут при торговій палаті Стокгольма з метою, насамперед, встановлення справедливої і ринкової ціни на газ, що його "Газпром" може поставляти до України.

Окрім перегляду ціни в позовній заяві "Нафтогазу" міститься вимога до "Газпрому" повернути 6 млрд дол., які українська компанія переплатила з 2010 року. Також 16 червня "Газпром" подав зустрічний позов до "Нафтогазу" в Стокгольмський арбітраж з вимогою стягнути заборгованість у розмірі 4,5 млрд дол. за поставлений раніше газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: