"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: В Україні може розпочатися переділ газових мереж

П'ятниця, 19 вересня 2014, 17:35

Третя внутрішня газова війна в Україні може розпочатися буквально за декілька тижнів до опалювального сезону.

Таку думку висловив член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, більшість із 43 облгазів і понад 250 тисяч км газових мереж контролюють структури Дмитра Фірташа. Газові мережі належать державі, яка їх передає на основі договору в оперативне управління облгазам.

"Безумовно, що держава має слідкувати за виконанням договорів з боку облгазів. Тим паче, що до облгазів є достатньо претензій як з боку споживачів, так і регуляторних органів. Але лише за рішенням суду влада має право розірвати договір та повернути собі газові мережі. Інакше - буде повторення внутрішніх газових воєн як це було у 2007 і 2009 роках", - вважає Корольчук.

Експерта також повідомив, що Україна вже двічі проходила шлях повернення газових мереж. У 2007 році була створена державна компанія "Укргазмережі". У 2009 році - друга державна компанія "Нафтогазмережі". Обидві компанії фактично були використані у боротьбі за перерозподіл впливу на облгази.

Реклама:

"Цікаво, що Фірташ наступає на власні граблі. Адже раніше компанія "Укргазмережі" суттєво посприяла Фірташу у формуванні контролю над облгазами. Тепер влада застосовує проти нього його ж "зброю", - зауважив Корольчук.

За його словами, нинішня спроба уряду отримати контроль над газовими мережами також немає під собою жодних економічних підстав. До того ж, на заваді реалізації такого плану будуть як і в 2007 і 2009 роках стояти технічні умови.

По-перше, у державної компанії відсутній персонал для обслуговування газових мереж. Доведеться банально забирати персонал із діючих облгазів.

По-друге, навіть не варто сумніватися, що Фірташ буде опиратися впритул до силового захисту своїх облгазів.

"Фактично має місце спроба позбавити Фірташа оперативного контролю над газовими мережами. Насторожує і те, що вже третя внутрішня газова війна може розпочатися буквально за декілька тижнів до опалювального сезону. А проблеми із запасами газу змусять облгази і мережі працювати в режимі надзвичайної ситуації", - заявив експерт.

За його словами, ідею переділу газових мереж підтримує нинішній заступник міністра енергетики Ігор Діденко, який вже мав провальний досвід створення компанії "Нафтогазмережі" у 2009 році.

"Уся робота завершилася тим, що у грудні 2009 року президент Ющенко зупинив рішення уряду передати газові мережі компанії "Нафтогазмережі", - заявив Корольчук.

На його думку показово, що ініціатором та ідейним натхненником створення "Нафтогазмережі" була тодішній прем’єр Юлія Тимошенко.

"І нині слід говорити про реінкарнацію ідей Тимошенко. Тим паче, що і прем’єр Яценюк, і міністр енергетики Продан, і голова "Нафтогазу" Коболев входять до "клубу" Тимошенко", - повідомив експерт.

"І хоча боротьба із облгазами Фірташа наперед приречена на поразку, але вона переслідує дві цілі. Розбірки довкола газових мереж будуть використані для сіпання нервів Фірташу та для політичних торгів у пост-виборчий період, коли буде формуватися коаліція і новий уряд", - вважає Корольчук.

Також, за його словами, поки що Фірташ відмовляється від намагань уряду змусити закупити Ostchem у "Газпрому" близько 5 млрд кубометрів газу і з них закачати у сховища 3 млрд кубометрів.

"За такої ситуації і Яценюк, і Порошенко не осоромиться і не завдадуть шкоди своєму іміджу напередодні виборів. Адже виплата Росії 1,5 млрд доларів боргу як того вимагає "Газпром", відновлення поставок газу і оплата поточного споживання буде потрактована частиною населення як зрада національних інтересів", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!